Havi 252 ezer forintot tankol közpénzből a rekorder képviselő

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Friss adatokat kértünk az Országgyűléstől a képviselők benzinkártyáiról. Eddig 137-en kértek ilyen juttatást, januárban ez 14,8 millió forintba kerül az adófizetőknek. A rekorder képviselő Berettyóújfaluból ingázik, és egy átlagfizetést tölthet a kocsiba havonta. Kiderült az is, hogy Tiffán Zsolt nem csak a harkányiak kisbuszával furikázik.


A 197 parlamenti képviselő és 13 nemzetiségi szószóló közül 137-en kértek és kaptak benzinkártyát, amelyekre a januári adatok alapján összesen több mint 14,8 millió forintot töltöttek fel – derül ki a VS.hu által az Országgyűlés Hivatalától kikért adatokból. A listában (itt böngészheti) nem szerepelnek a miniszterek és államtitkárok, akik szolgálati autóra jogosultak, illetve azok a képviselők, akik a tömegközlekedési költségeik megtérítését választották.

Az országgyűlési törvény értelmében a képviselők már nem kapnak költségtérítést, illetve választókerületi pótlékot, igényelhetnek viszont egy üzemanyagkártyát, amelyre az autó motorjának méretétől (legfeljebb 2000 köbcentiméterig), a lakóhelyük vagy a választókerületük Budapesttől mért távolságától és a választókerület nagyságától függő összeget tölt fel az Országgyűlés Hivatala.A legtöbbet, januárban 252 ezer forintot a fideszes Vitányi István költhet üzemanyagra: Berettyóújfaluban lakik, ami viszonylag messze van, választókerülete is nagy, és vagyonnyilatkozata szerint egy 2008-as Suzuki Grand Vitara terepjárója van. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos, januári üzemanyagárai szerint ebből az összegből 665 liter 95-ös benzint lehet venni.

A második helyen szereplő, szintén fideszes, Sárrétudvariban élő Bodó Sándor lényegesen kevesebbet, 205 ezer forintot költhet üzemanyagra (az ő vagyonnyilatkozatában nincs kocsi feltüntetve, de mikor azt leadta, még a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke volt, valószínűleg járt neki szolgálati autó). A legkevesebbe a fideszes Kucsák László utazása kerül: a budapesti képviselő havi 45 ezer forintért tankolhat a 2011-es Chevrolet Lacettibe.

A listából kiderül, amit kedden még csak feltételes módban írtunk: a fideszes Tiffán Zsolt is kap benzinkártyát, méghozzá januárban 179 ezer forinttal feltöltve. Ennek tükrében kifejezetten érdekes a harkányi önkormányzatnak az a döntése, amely szerint a képviselő – aki egyben az Ős-Dráva Program irányításáért felelős miniszteri biztos is – ingyenesen használhatja évi ötezer kilométer erejéig a város kisbuszát.