Harkány városa fuvarozza a fideszes borász-képviselőt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Új módszert talált a kormányzati lobbizásra a harkányi önkormányzat: ingyen a fideszes parlamenti képviselő rendelkezésére bocsátotta a kisbuszát. Tiffán Zsolt két politikai állást is betölt, és neki is jár a képviselői üzemanyagkártya, hivatalosan csak egy Suzukija van.


Bár látszólag nincs rászorulva, a harkányi önkormányzat kisbuszával furikázhat Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője – derül ki a helyi képviselő-testület jegyzőkönyveiből. Ezt ugyan az országgyűlési törvény nem tiltja kifejezetten, de meglehetősen furcsa, hogy a borászként is ismert, a jómódú politikusok közé tartozó, képviselőként és miniszteri biztosként is jövedelmet kapó Tiffán rászorul egy kisvárosi önkormányzat autójának használatára.

A harkányi képviselő-testület (amelynek minden tagját a Fidesz színeiben választották meg tavaly októberben), december 19-i ülésén szavazta meg egyhangúlag, hogy évi ötezer kilométerig ingyen az országgyűlési képviselő rendelkezésére bocsátja az önkormányzat kisbuszát. Baksai Endre fideszes polgármester ezt a jegyzőkönyv szerint azzal indokolta, hogy a képviselő segít lobbizni a kormánynál:

„Azt mindenki látja, hogy ha a kormánynál akarunk pénzekért lobbizni, hatékonyan akarunk pályázatokon indulni, pályázatokat akarunk elnyerni, akkor az országgyűlési képviselőnk nélkül nehéz lenne. Javaslom, hogy ha a mindenkori országgyűlési képviselőnk a város ügyében jár el, és a várostól autót igényel, akkor évi 5.000 km-ig ingyen engedélyezhesse a polgármester.”

Ha valóban a lobbizáshoz kellett a kisbusz, akkor Harkány sikerrel járt, hiszen néhány nappal később, karácsony előtt a kormány 215 millió forintos támogatást ítélt meg a harkányi fürdőnek – jegyzi meg a blogján Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja, aki elsőként szúrta ki Tiffán önkormányzati autójának ügyét. „Ezzel a jelképes ajándékkal kívánunk minden harkányi polgárnak áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt!” – írta a helyieknek címzett nyílt levélben Tiffán, Baksai és Hegyi Ákos, a fürdő vezérigazgatója.


Suzukival a parlamentbe

Tiffán Zsolt képviselőként – az Országgyűlés honlapján közzétett adatok szerint – havi 224 ezer forintot keres, ami jóval kevesebb, mint az átlagos képviselői tiszteletdíj. Azért csak ennyit, mert képviselői megbízatása mellett miniszteri biztos is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). Az úgynevezett Ős-Dráva Program irányításáért a helyettes államtitkárok illetményének megfelelő, bruttó 747 900 forint díjazás illeti meg.

Képviselőként a törvény szerint Tiffán is jogosult üzemanyagkártyára, amelyre a választókerület méretének és Budapesttől mért távolságának függvényében töltenek fel pénzt, de a parlament honlapján nem tüntetik fel, hogy ki élt ezzel a lehetőséggel. A VS.hu kedden megkereste az Országgyűlés Hivatalát, és kikértük az üzemanyagkártyát igénylő képviselők listáját.

Tiffán a jövedelme alapján hiába számít jómódúnak, vagyonnyilatkozatában csak egy 2010-es Suzuki Swift szerepel, más autója nincs. Mivel tavaly őszig a Baranya megyei közgyűlés elnöke is volt, valószínűleg nem volt szüksége saját kocsira, mert szolgálati autó járt neki. Ez ugyan nincs feltüntetve a vagyonnyilatkozataiban, de a megyei önkormányzat jegyzőkönyveiben tett rá utalást: 2012-ben lecserélték a szolgálati autót, amire Tiffán azt mondta: az Ős-Dráva program miatt megnövekedett az utazások száma, így „a csere időszerűvé vált”, de „nincs szándék irritáló, luxus autó vásárlására”.

Természetesen kerestük Tiffánt, hogy feltegyük neki a kérdést, miért volt szüksége a harkányi önkormányzat kisbuszára, de ő munkatársán keresztül azt üzente: nem kíván nyilatkozni ebben az ügyben. Kerestük Baksai Endre polgármestert is, de ő kedden délelőtt házon kívül volt.


Egy hasonló ügy

Az országgyűlési törvény nem tiltja, hogy egy képviselő hasonló juttatást kapjon egy önkormányzattól (kifejezett tilalom csak az állami szervek juttatásaira vonatkozik). Van egy hasonló ügy, amivel párhuzamot lehet vonni: 2010-ben az úgynevezett erzsébetvárosi ingatlanügyben az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolta meg Szabó Zoltán korábbi szocialista képviselőt, amiért a VII. kerületi önkormányzat által fizetett mobiltelefont használta, de a bíróság végül felmentette (más kérdés, hogy kerékbilincsek szabálytalan levetetése miatt bűnösnek találták hivatali visszaélésben, és felfüggesztett börtönre ítélték).