Hamarosan kiderül, kitiltották-e az USA-ból a norvég-ügy feljelentőjét

Forrás: Thinkstockphoto

-

Az amerikaiak azt mondták, szóltak az érintetteknek, tehát Tényi Istvánnak tudnia kellene, mi van vele. Mégis levelet írt a nagykövetségnek.


A Norvég Civil Alap ügyében az első feljelentést egy fideszes e-mailcímről küldő Tényi István személyes apropó miatt keveredett az ügybe. Az V. kerületi Fidesz-szervezet tagja egy júniusi Magyar Nemzet-cikkben olvasott arról, hogy a norvég pénzeket osztó bizottságban tag volt egykori főnöke, a Szersa oktatási központ vezetője, Matiszlovicsné Horváth Éva. Tényi a norvég témáról annyit tudott, amennyi az újságokban állt, a Szersából viszont – a közismerten – tiltott iskolai politizálás miatt távolították el, amit nem vett jó néven: közveszéllyel fenyegetés miatt eljárás is indult ellene.

Az állítólag korrupt magyar kormányzati tisztviselők amerikai kitiltásához Tényinek éppen annyi köze van, mint a norvég-ügyhöz. Abban őt már a rendőrségen is kihallgatták: elmondta, amit az újságban olvasott. És azóta megint olvasta az újságokat, és látta, hogy az amerikai lépést egyesek – például Rogán Antal – összefüggésbe hozzák a Norvég Civil Alap körüli botrányokkal. Abban Tényi feljelentő és tanú, így emebben is érintettnek érzi magát – amint arról a VS.hu-t is tájékoztatta:


„Tisztelettel érdeklődöm, hogy szereplek-e a kitiltottak névsorában?”

– áll Tényi levelében, amelyet az amerikai nagykövetségnek címzett.


Az eddigi hírek alapján az amerikaiak korrupciós gyanúja és beutazási tilalma kormányzati tisztviselőket, esetleg üzletembereket érint, őket viszont erről értesítették is. Így Tényi a kérdésére szinte 100 százalékos biztonsággal azt a választ kapja majd, hogy nem. És így ő lehet az első magyar állampolgár, aki a nyilvánosság előtt dokumentummal igazolhatja, hogy nincs az Amerikából most kitiltottak listáján.