Gyurcsány szóvivője is kényelmes posztot kapott Tarlóséktól

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

Megszereztük a fővárosi cégek igazgatóságainak és felügyelőbizottságának új névsorát: álláshalmozó fideszesek, kerületi sajtóreferensek és ismert ellenzékiek is díjazással járó pozícióhoz jutottak. Mások mellett Gréczy Zsolt, Kerék-Bárczy Szabolcs, Gulyás Gergely, Kocsis Máté is a listán. Igaz, utóbbi két politikus ezért nem vesz fel pénzt. A döntéseket zárt ülésen hozta meg a közgyűlés decemberben.Derce Tamás

A főváros gigacégét, a Budapesti Városigazgatósági Holding Zrt.-t decemberben alakították meg. A város üzemeltetéséért felelős nagyvállalat felügyelőbizottságának elnöki székébe Derce Tamás került. A politikus 1990-2010 között Újpest polgármestere (először SZDSZ-es színekben, majd függetlenként jobboldali pártok támogatásával) volt, és az akkor még óbudai polgármesterrel, Tarlós Istvánnal együtt többször lépett fel Demszky Gábor főpolgármesterrel szemben. Derce díjazása havi 350 ezer forint lesz. Négy évvel ezelőtt, 2011. január 27-i ülésén szavazta meg az újpesti önkormányzat, hogy megalapított életműdíjára a távozott polgármestert, Derce Tamást tartja érdemesnek. Ezzel a díjjal épp 350 ezer forintot kapott volna élete végéig az újpesti önkormányzattól, Derce azonban az őt ért támadások miatt egy gyermekalapítvány számára lemondott életjáradékáról.

Derce 2011. januártól a Fővárosi Vízművek Zrt. felügyelő bizottságában dolgozott, ahol a tagok 200 ezer forintot keresnek.Gréczy Zsolt

A Demokratikus Koalíció szóvivője januártól a Főtáv Komfort Épületenergetikai Kft. felügyelő bizottságában is munkát vállal.

Ezért havonta 80 ezer forint jár.Kerék-Bárczy Szabolcs 

2007-től 2010-ig a Magyar Demokrata Fórum szóvivője, a Külügyi Kabinet vezetője volt, az MDF országos elnöksége tagja, 2009-2013 között Bokros Lajos európai parlamenti képviselő tanácsadója, a Szabadság és Reform Intézet ügyvezető igazgatója. A 2014-es országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció színeiben veszített a budapesti 1-es választókerületben.

Januártól a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) felügyelő bizottságát erősíti 120 ezer forintért.


Bódi Beáta Ágnes

Szintén a BFVK felügyelő bizottságában kapott tisztséget. Volt a Milla aktivistája, a Szolidaritás kommunikációs vezetője, a mozgalom honlapja szerint jelenleg is vezetőségi tagja. Felügyelő bizottsági tagként is rendelkezik tapasztalattal, amelyet az Első Magyar Garzonház Zrt.-ben 1998-2003 között szerzett. Ezekben az években a cég igazgatóságának tagja, majd elnöke Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt főtanácsadója volt, akit a Hagyó-perben két ügyben vádoltak meg.

Bódi 120 ezer forintot kap.


Szabadai Viktor

A volt SZDSZ-es fővárosi képviselőnek, az Új Generáció egykori elnökének, a Magyar Liberális Párt fővárosi választmánya vezetőjének a BKK BUSZI Kft. felügyelő bizottságában találtak helyet.

Havi 70 ezer forintos tiszteletdíj illeti.

(Szabadai Viktor cikkünk megjelenése után jelezte, hogy a neki megszavazott pozíciót nem fogadta el, és erről a pártja még a decemberi szavazás után közleményt adott ki. Tévedésünkért elnézést kérünk.)


Gulyás Gergely


Gulyás Gergely, Láng Zsolt, Kocsis Máté

Az azonos nevű színházat működtető Thália Nonprofit Kft.-t fideszes nagyágyúkkal töltötték fel. A felügyelő bizottság elnöke Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő, a parlament jogalkotásért felelős alelnöke. A másik két tag Láng Zsolt, II. kerületi, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester. A cégnyilvántartás szerint a Tháliát működtető cég ügyvezetője Bereményi Géza.

A felügyelő bizottság elnökének 100 ezer forint, a tagoknak 80 ezer forint jár.

(A VIII. kerületi önkormányzat azt közölte a VS.hu-val, hogy a tiszteletdíjat sem Kocsis Máté, sem Gulyás Gergely, sem Láng Zsolt nem veszi fel. Ezt a vonatkozó jogszabály nem is teszi lehetővé.)


Kosztolányi Dénes


Kosztolányi Dénes

Kosztolányi az 1998-as ún. megfigyelési ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elnöke volt, 2002-től az önkormányzati bizottságban és a lakásmaffia-albizottságban dolgozott. 2011-ben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap felügyelőbizottságába is bekerült. Kosztolányi volt az, aki még parlamenti képviselőként azzal dicsekedett, hogy óriáskígyókat tart. Egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a pitonjai elé olyan fehér egereket vet, amelyek hátára szocialista politikusok nevét írja piros filccel.

A Fővárosi Vízművek Zrt. felügyelő bizottságát elnökli januártól 350 ezer forintért.


Nógrádi György

A sajtó által gyakran foglalkoztatott biztonságpolitikai szakértő, elemző a fővárosi cégek belső ellenőrzésére jogosult Fővárosi Biztonsági Iroda Kft. (FBI) felügyelő-bizottságában kapott helyet.

Díjazása havi 150 ezer forint.


Csomós Miklós


Csomós Miklós

A XV. kerületi fővárosi fideszes politikussal nagyot fordult a világ. 2006-ban Tarlós István jobbkeze volt az ellenzéki frakcióban, 2010-2014. között a kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettesként dolgozott. Januártól a Fővárosi Autópiac Kft. felügyelő-bizottságának élére került.

A bizottság vezetéséért havi 230 ezer forint jár.


Szatmáryné Jahl Angéla


Szatmáryné Jähl Angéla

A volt fővárosi fideszes önkormányzati képviselőnek a Budapesti Nagybani Piac Zrt. felügyelő-bizottsága elnöki széke jutott. Szathmáryné trafikkoncessziós jogosultságot is nyert a főváros hatodik kerületében. Fia, Szatmáry Kristóf volt a BKIK elnöke, jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, az előző Orbán-kormányban az NGM gazdasági szabályozásért felelős államtitkára.

Szatmáryné havi 200 ezer forintot keres.


Balaton Balázs

A Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. felügyelő bizottságát a II. kerületi önkormányzat sajtóreferense vezeti.

A testület elnökeként havi 100 ezer forintra jogousult.


Kitzinger Adrienn

A csepeli szennyvíztisztító projektet menedzselő Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. felügyelő bizottságának tagja a csepeli önkormányzat sajtóreferense, havi 150 ezer forintért. Neki is ez a második fb-ciklusa az Envirodunában.


Werner Péter

A BVH felügyelőbizottsági tagja lett Werner Péter, akinek a neve Csepelről is ismerős lehet. Ő egyszemélyben a csepeli városgazda cég vezetője, valamint a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke volt tavalyig. Felesége a Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosa, amely több megrendelést kapott a Werner személyéhez köthető mindkét önkormányzattól, Csepeltől és Pestszentlőrinctől is. Werner kapcsolati hálójában a Népszabadság a Giró-Szász-családot ugyancsak kimutatta.

Werner díjazása 210 ezer forint. (Cikkünkben korábban tévesen felügyelőbizottsági tag helyett igazgatósági tag szerepelt, illetve jelenidőben írtuk Werner tavaly májusban és szeptember végén megszűnt két megbízását. Tévedésünkért elnézést kérünk.)


Szegvári Péter

Szegvári Péter, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. felügyelő bizottságának elnöke már a tanácskorszakban is a fővárosi önkormányzatnál, akkori nevén a fővárosi tanácsnál dolgozott, a végrehajtó-bizottság vezetőjeként. Demszky Gábor első főpolgármesteri ciklusában is folytatta, főjegyzőként. Később Medgyessy Péter miniszterelnök, majd 2010-től Tarlós István főpolgármester főtanácsadója lett.

Szegvári 500 ezer forintot kap.


Jeney Orsolya

A második Orbán-kormány idején a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, januártól a Budapest Főváros Vagyonkezelőt Központ (BFVK) igazgatóságában vállalt munkát.

Tiszteletdíja 160 ezer forint.


Bleszity Richárd 

Nem ismert személy, a katonai elhárításnál dolgozott, a Katonai Felderítõ Hivatal korábbi elnöki kabinetfőnöke, őrnagy. Felügyelőbizottsági tag a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Armcom Kommunikációtechnikai Zrt.-ben, itt 122 ezer forintot kap.

A Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) felügyelőbizottságának elnöklését havonta 200 ezer forintért végzi.


Rátonyi Gábor

Zugló 2002-2006 közötti fideszes polgármestere, majd fővárosi képviselő a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. felügyelő bizottságának elnöke lett, ahol az előző ciklusban is tag volt. Polgármestersége alatt adták el 2006-ban a Bosnyák tér egy részét, hogy ott pláza épüljön, ám a beruházást azóta sem kezdték el. Már a következő ciklusban, azaz 2010-ben eldózerolták viszont a zuglói tanuszodát. A zuglói kisdiákok, óvodások egy része attól kezdve a XVI. kerületbe, a Rátonyi igazgatta erzsébetligeti uszodába járt úszni.

Rátonyi mostani tiszteletdíja 350 ezer forint.


Hladony Sándorné

Az újpesti fideszes önkormányzati képviselő, Hladony Sándor felesége a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. felügyelő-bizottságába került.

Díjazása havi 70 ezer forint.


Wertán Zsolt

A 2006-2010 között terézvárosi és fővárosi KDNP-s terézvárosi képviselő. 2010-től az Enviroduna Kft. ügyvezetője. Januártól újabb 4 évre a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. igazgatóságának elnöke.

Havonta 225 ezer forint a juttatása.