A Fidesz is akarja a drogtesztet

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Támogatja a Fidesz frakciója azt a javaslatot, hogy a 12-18 év közöttieknek, a politikusoknak és az újságíróknak kötelező legyen drogteszten részt venniük. A kiskorúak esetén csak a szülő kapná meg a teszt eredményét, de az újságírókét nyilvánosságra hozná Rogán Antal frakcióvezető. A törvényjavaslat februárra készülhet el. A Fideszben néhányan úgy vélik, a kormánypárt elveszítheti az erről szóló kommunikációs csatát.


“A képviselő úr jelenleg tiszta” - mondta Szabó Tímea, az Együtt politikusa az Országgyűlés egyik társalgójában hétfő délután, miután megszondáztatta Rogán Antalt. A Fidesz frakcióvezetőjének csak másodikra sikerült telefújnia az alkoholszondát. Szabó azért jelent meg a szondával, mert Rogán éppen akkor készült sajtótájékoztatót tartani.

Rogán elmondta: a Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülésén módosításokkal ugyan, de támogatta Kocsis Máténak a drogtesztről szóló javaslatát. A frakcióvezető szerint több kormánypárti képviselő szkeptikus volt, de a többség támogatta az ötletet. A kötelező szűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem ellen, meg lehet védeni a gyerekeket - fogalmazott Rogán.

A politikus főként a gyerekek szűréséről beszélt. Azt mondta, hiába kap otthon a gyerek megfelelő nevelést, az “iskolai közeg, illetve más közegek valós problémát tudnak teremteni". A kiskorúak esetén csak a szülő értesülhetne a teszt eredményéről, a szülő dönthetné el, hogy kiket von be a helyzet kezelésébe.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a nagyobb gyermeke lassan abba a korosztályba kerül, hogy a javaslat érinteni fogja. Szülőként ezért személyesen is támogatja a drogtesztet. Még nem dőlt el, hogy szükség lesz-e előzetes szülői beleegyezésre, Rogán azon a véleményen van, hogy általános legyen a vizsgálat.

A Fidesz felkéri a kormányt, hogy dolgozza ki annak részleteit hogyan valósítható meg az ötlet. Megvizsgálnák, miféle technikai eszközökre van szükség, kikre terjedjen ki a kötelező drogteszt. A frakció részéről Gulyás Gergely konzultálna az Igazságügyi Minisztériummal a tervezetről. Rogán szerint a törvényjavaslat februárra készülhet el.

Rogán kitért arra is, hogy a katonai iskolák tanulóinak, illetve az Egyesült Államokban a sportoló diákoknak jelenleg is kötelező teszten átesniük. Szerinte az itt szerzett tapasztalatokat hasznosítani lehetne.

A kormánypárt frakciója közel egy órát ülésezett hétfő délelőtt, úgy tudjuk, az ülés nagy részében a drogtesztről volt szó. A frakcióülésen Kocsis Máté nem vett részt, ezt az egyik képviselő nehezményezte is. Szerinte nem volt szerencsés, hogy Kocsis egyből a nyilvánosságra hozta a javaslatát, szerencsésebb lett volna előtte a szükséges egyeztetéseket lefolytatni.

A tanácskozáson volt olyan képviselői is, aki nem támogatta a javaslatot. A politikus szerint a drogtesztről kommunikációs vitát el fogja veszíteni a Fidesz. A zárt ülésen Rogán elismerte, hogy valószínűleg éles vitákat fog kiváltani az ötlet. A frakcióvezető a képviselőknek ezért azt javasolta, hogy a képviselők megszólalásai arra korlátozódjanak, hogy fontos a drogkereskedelem elleni fellépés.

Úgy tudjuk, az újságírók drogtesztjéről Rogán azt mondta, hogy annak eredményét nyilvánosságra lehetne hozni. Ez azonban felvethet alkotmányos aggályokat, erről kikérnék az Igazságügyi Minisztérium véleményét. A politikusok esetén pedig a választott képviselőkre, tehát parlamenti, önkormányzati képviselőkre terjedne ki a teszt.


Kocsis Máté pénteken este tette közzé a Facebookon az ötletét.A Fidesz szombaton közölte, hogy foglalkozni fog az üggyel a hétfői frakcióülésen. Az ügyben írott cikkeinket itt és itt olvashatja. Az első linken Hoffmann Rózsa véleményét, a másodikon az ellenzékét találja. Ide kattintva pedig a netes mémeket nézheti meg.