Fidesz: Czeglédy visszaél a joggal és szökni akar

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Ha nyilvántartásba veszik jelöltként, mentelmi jog illeti meg. A mentelmi jog felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság határoz.


Az ügyészség csak az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltségének jogerős nyilvántartásba vételét követően dönthet az előzetes letartóztatásban Czeglédy Csaba ügyében – mondta Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A valasztas.hu-n szereplő adatok szerint a Vas megye 1. számú, szombathelyi székhelyű választókerületben legalább ötszáz választópolgár ajánlásának átadásával Czeglédyt független jelöltként bejelentették a választókerületi választási bizottságnál.

A választási eljárásról szóló törvény alapján a leadott ajánlások ellenőrzésére három napja van az illetékes választókerületi választási irodának. A jelöltek nyilvántartásba vételéről – legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon – döntenek a választási bizottságok. A választási bizottság elsőfokú határozata ellen a névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet fellebbezést nyújthat be.

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a jogerősen nyilvántartásba vett jelölteteket a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg azzal az eltéréssel, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság határoz.

Czeglédy és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett kilenc iskolaszövetkezet segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédy, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája legutóbb december 13-án hosszabbította meg három hónappal előzetes letartóztatását.


Összezárnak

Czeglédy visszaél a joggal és szökni akar – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. "Így működik a maffiabaloldal: lopnak, csalnak, és azután még a törvényeket kijátszva le is akarnak lépni" – mondta Halász, aki szerint Czeglédy a jelöltség mögé bújva akar kiszabadulni az előzetesből, így akarja megúszni a börtönt, sőt valószínűleg el akar szökni. A frakciószóvivő ezt felháborítónak nevezte.

"Az egymással veszekedő Gyurcsány és az MSZP mégis összezár mögötte, és most úgy akarják megmenteni Czeglédyt és a saját bőrüket, hogy a jelöltséggel védelmet adnának neki" – mondta Halász, aki szerint azon sem csodálkoznának, ha kiderülne, hogy az MSZP és a DK fű alatt segített Czeglédynek az aláírásgyűjtésben.


Helsinki és Vona

Halász kérdésre többször is megerősítette, hogy a Magyar Helsinki Bizottságot Soros-szervezetnek tekinti. A felvetésre, hogy a hírek szerint Vona Gábor Jobbik-elnök keddi sajtótájékoztatóján a Fidelitas egyik belvárosi tagja játszotta le felvételről egy müezzin imára hívó szavát, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: azok után, hogy Vona korábban arról beszélt, szerinte az utolsó mentsvárunk az iszlám, nem csodálkozik azon, hogy ahol a Jobbik elnöke megjelenik, ott esetleg müezzinéneket lehet hallani.