Felfüggesztették a felfüggesztést: ismét van adószáma az Ökotársnak

Fotó: VS.hu / Kummer Janos / VS.hu / Kummer Janos

-

És konzorciumi partnereinek, az Autonómia Alapítványnak és a DemNet Alapítványnak. Legalábbis átmenetileg, amíg tart a pere a NAV-val.


Hétfőn kapta kézhez az Ökotárs Alapítvány a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzését, mely szerint a bíróság kitűzte a tárgyalást az Ökotárs és konzorciumi partnerei – az Autonómia Alapítvány és a DemNet Alapítvány – adószám-felfüggesztésének ügyében. Az Ökotárs tájékoztatása szerint a bíróság egyben a NAV adószám alkalmazását felfüggesztő határozatainak – melyet az adóhatóság a KEHI megkeresésére hozott – végrehajtását felfüggesztette a per jogerős befejezéséig. (A Kárpátok Alapítvány esetében mindez már januárban megtörtént.)

Ennek köszönhetően mind a négy alapítvány tovább működhet és az általuk segített civil tevékenységek is folyhatnak tovább: több száz szervezet kap támogatást az emberi jogok és a környezet védelme érdekében, a helyi közösségek megerősítéséért, a hátrányos helyzetű gyerekek és perifériára szorított társadalmi csoportok megsegítéséért.

Nem ez volt az első bírósági döntés, amely az Ökotárs panaszának helyt adott: egy hónappal ezelőtt állapította meg a Budai Központi Kerületi Bíróság, hogy a rendőrség szeptember 8-i házkutatása az alapítványnál törvénytelen volt, mert „hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban.”