Ennyit keresnek az államtitkárok és helyettes államtitkárok

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

52 államtitkárt és 104 helyettes államtitkárt neveztek ki a minisztériumokhoz 2014. június 6-ika óta. Harangozó Tamás szocialista parlamenti képviselőnek a minisztériumokhoz benyújtott kérdéseire adott válaszokból az is kiderül, hogy a vezetők fizetése összesen évi körülbelül 1,7 milliárd forint tesz ki évente. És erre jönnek még az egyéb juttatások.


Államtitkárból kettővel kevesebb, helyettes államtitkárból viszont héttel több lett a 2014-es áprilisi országgyűlési választások után felállt új kormány működése alatt, így összességében öttel több vezető dolgozik a tárcáknál. A rekorder 35 fővel a Miniszterelnökség, ezt követi a Nemzetgazdasági, majd a Külgazdasági és Külügyminisztérium 24, illetve 22 fővel. A legkevesebb államtitkár és helyettes államtitkár – 5 ember – a honvédelmi tárcánál dolgozik, de még itt is nőtt eggyel a számuk.

A helyettes államtitkárok csupán az Emberi Erőforrások Minisztériumában vannak kevesebben mint az előző ciklusban.Ami a juttatásokat illeti, a minisztériumi válaszokból összeadott számok alapján minimum havi 129 millió 525 ezer forintba kerülnek a költségvetésnek a fizetések. Azért „minimum”, mert az igazságügyi és a honvédelmi tárca nem írt összeget, viszont a vonatkozó jogszabály alapján nem kötelezően egységes az államtitkárok és helyettes államtitkárok bére. Ettől függetlenül a 129 és félmillióra legalább 13-at még rá lehet számolni - összesen ennyi a két hiányzó tárca államtitkárainak a törvényi minimum bére - vagyis a fizetések körülbelül 142 milliós összegre rúgnak havonta.

Ami a helyettes államtitkárok havi fizetését illeti, jelentős eltérés van a különböző tárcák között. A Miniszterelnökségen és a Nemzetgazdasági Minisztériumban többen is kapják a minimális 749 900 forintot, a Földművelésügyi Minisztériumban minden helyettes államtitkár ennyit kap, míg az EMMI-ben egy kivétellel mindegyik 972 200 forintot.

Az egyéb juttatások között változó, hogy mit sorolnak fel a minisztériumok. Amit ki lehet hámozni a táblázatokból, az a havi 200 000 forintos cafeteria, a gépkocsihasználat, a lakáshasználat, a külföldi utak alkalmával fizetett napidíj és a mobiltelefon, de ezekhez általában nem adnak meg összeget, így nem tudni, összesen mennyit költ az állam a juttatásokra.