Az utóbbi hetek talán legnépesebb kormányellenes tüntetése zajlott

Fotó: Zagyi Tibor

-

A demonstráció kezdetén Árpád-sávos és EU-ellenes zászlókkal jelent meg néhány ember, aki majdnem összeverekedett a résztvevőkkel a József nádor téren. Aztán a rendőrök elvezették a rendbontókat. Az ellentüntetők között volt Budaházy György, aki ellen terrorista tevékenység vádjával évek óta eljárás folyik, jelenleg már bírósági szakban. Aztán zavartalanul folyt a vonulásos tüntetés. Az egyébként békés rendezvény végén, a Kossuth téren pár százan még farkasszemet néztek a parlamentet őrző rendőrsorfallal, könnygáz is előkerült.


Budaházy György az ellentüntetők között


A Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen nevű Facebook-csoport szervezte Nincs hova hátrálnunk! című tüntetés részben az incidens miatt is kissé késve kezdődött. Közben azonban megtelt a József nádor tér, egyesek úgy vélték, a tüntetők annyian lehettek, mint az eddigi legnépesebb, internetadó elleni tüntetésen.


A műsorvezető Meleg András, a Szabad Oktatást! tagja azt kérte a résztvevőktől, hogy ne takarják el az arcukat és ne dohányozzanak.

Aztán a színpadi óriáskivetítőn lejátszottak egy videót, amelyen egy Orbán Viktor-imitátor, Varga Ferenc József beszélt. Megköszönte a netadó-elleneseknek, hogy összedobtak neki egy gépet, gyerekszülésre biztatott mindenkit, majd stadionokban gazdag boldog új évet kívánt, és oroszul is elköszönt.

A tömeg ezután elkezdte skandálni, hogy „Orbán, takarodj!”Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka, az Oktatói Hálózat alapítója, irodalomkritikus iróniával kezdte beszédét: nincs miért aggódni, mert az emberek sorsáról és gyerekeik jövőjéről Orbán Viktor gondoskodik. Ő és helytartója fogja eldönteni, ki mit kutasson az egyetemeken. A szülőknek sem kell aggódniuk, mert a gyerekek továbbtanulásáról is Orbán Viktor dönt, azt is ő mondja meg, ki milyen szakmát tanuljon az egyetem helyett. Társadalomismeretet Balog Zoltán miniszter tanít, angolt pedig Vida Ildikó NAV-elnök. Gács Anna szerint ezek is mind olyan dolgok, amelyeket nem szabad hagyni, a kormánynak nem ez a feladata, hanem az, hogy megteremtse a választási lehetőségeket. Azoknak a fideszeseknek, akik egyetértenek vele, azt üzente, hogy ha ez Orbánnal nem megy, a kormányfőnek mennie kell.


A mai rendezvény címe egy idézet Orbán Viktortól


Szalai József, a Rosta Rokkant Mozgalom vezetője a színpadról – amely körül külön területet alakítottak ki a mozgáskorlátozott embereknek – az esélyegyenlőséget hiányolta. Bírálta a kormányt, amiért sok embert megfosztott a rokkant-nyugdíjtól, csalónak és potyautasnak állítva be őket, így pedig lassú halál vár rájuk, se ételre, se gyógyszerre, se rezsire nincsen pénzük, a hazájukba vetett hitet is elvesztették, miközben egyesek milliárdokat felejtenek ki a vagyonnyilatkozatukból.Györkös Ágnes magánemberként üzent, videofelvételről. Az autista gyermekét ért sérelmekről beszélt, hogy méltatlanul bánnak vele a gyámhivatalnál, a kórházban, és hiába kért levélben többször is segítséget Orbán Viktortól, még csak választ sem kapott.

Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass létrehozója erről a mozgalomról számolt be, tolmács segítségével, mert beszéde nehezen érthető: ő és társai a szolidaritásban mint életformában hisznek, azt gondolják, az együttérzés nem egy elvont fogalom, egy jó társadalomban az erősebbeknek támogatniuk kell a gyengébbeket, utóbbiakat nem szabad hátrányba hozni és megbélyegezni, mert különben egy fogyatékkal élő ember képtelen érvényesülni.


NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés, József Nádor tér

Kiss Csaba kerekesszékből beszélt


Jónás Amália, A Város Mindenkié tagja, aki 22 éven keresztül volt hajléktalan Budapesten, felidézte, hogy a 80-as években elvesztette a munkáját, elvették tőle három gyermekét, és ki kellett költöznie szolgálati lakásából. Azóta hajléktalan, sorstársai ellen tavaly október óta 400 eljárás zajlott, csak azért, mert nincs hol lakniuk. Karácsonyra a hajléktalanok otthont, munkát, tisztességes bérezést kérnének, ám mindezt nem remélhetik, mert tavasztól a rászorultak 60-65 százalékától megvonják a segélyt, dolgozni küldenék őket, de munkalehetőség nincs. Lakhatást, demokráciát, jogállamot – skandáltatja a tömeggel.

A József nádor téri esemény ezzel véget ért, elindult a menet, a Széchenyi teret (volt Roosevelt tér) a Lánchíddal együtt lezárták, hogy utat biztosítsanak a tömegnek, a rakparton is bedugult dél felé.


NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés, József Nádor tér

A tömeg a Széchenyi téren


Az embereket a korábbi tüntetésekről ismert platós kocsi most nem vezette, talán mert a még múltkor elromlott váltója azóta sem tökéletes.

És a jelek szerint a szervezés sem az, mert a tömeg egy része nem a tervek szerint, az Akadémia utcán, hanem más útvonalon halad a Kossuth tér felé. A menet közbeni beszédeket alig hallotta valaki, szervezőt szinte nem is lehetett látni.

A tömegnek hosszú percekig tanácstalanul kellett várnia a Kossuth téren, mire megérkezett a hangtechnika is, és újra beszélhettek a szónokok.


Nemes Balázs, Pécs, NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés,

Pécsen a Pécsnek hangja van! Facebook-csoport tüntetésén a Nemes Balázs, a Közfelháborodás napjának főszervezője beszélt


Varga Attila, az Uccu roma informális oktatási alapítvány aktivistája elsősorban az iskolai szegregáció ellen emelt szót – azt mondta, tudja, miről beszél, mert neki is elkülönítve kellett tanulnia. Egy a jogvédők által forró aktualitásról is beszélt, arról, hogy a parlament ma hatalmazta fel Balog Zoltán minisztert, hogy rendeleti úton dönthessen szegregált oktatási intézmények működéséről, amit – mint az a nyíregyházi görögkeleti iskola esetében is bebizonyosodott – a bíróság és a törvény nem enged. Az üzente a miniszternek, hogy véleményük nélkül ne döntsön, ne felzárkóztatni akarjon, hanem adjon lehetőséget arra, hogy roma és nem roma iskolások valódi, versenyképes tudáshoz juthassanak közös iskolákban.

Ezután a műsorvezető felszólította a tömeget, hogy véletlenül se támadjon a rendőrsorfalra a tüntetés idején, sőt azután sem.


Debrecen, NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés

Ez pedig a debreceni rendezvény, a Baltazár Dezső téren


Talán azokhoz szólt, akik parlament lépcsőjénél az ott posztoló rendőrökkel voltak elfoglalva és a beszédek közben is kiabálták, hogy „Orbán takarodj”. A pedagógussztrájkot lassan elkerülhetetlennek nevező Mendrey László (elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) után felszólaló Krasznahorkai Emma (Nem Némulunk El csoport) közelgő forradalmat jósoló beszéde közben történt is egy incidens, egyesek műanyag palackokat dobáltak a rendőrökre, akik egyiküket ki is emelték a tömegből. Úgy tudni, egy lány volt az, akit aztán hamar visszaengedtek a rendőrsorfalnál állók közé.


Nyíregyháza, NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés

Nyíregyházán a Magyar Szolidaritás Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete tüntetett a szegénység ellen


Iványi Gábor, az egyházi státuszától jogellenesen megfosztott Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő a kormány szociális érzéketlenségét bírálta. Szerinte a katasztrófát csak a szülők és az iskola összefogásával lehet elkerülni, de szükséges a pedagógusok sztrájkra is. Orbán Viktornak pedig azt üzente, legyen férfi és ezzel a kormány tárgyalódelegációjának a vezetője.

Marek Bertram egyetemi hallgató arról beszélt, hogy szerinte csalás történt – másolták az ajánlóíveket – az országgyűlési választáson, de feljelentése nyomán kilenc hónapja nem történt semmi. Véleménye szerint nem csak a kormánypártokkal van baj, hanem az ellenzékkel is, akik úgy beszélnek a szociális egyenlőtlenségekről, hogy közben minden gond nélkül felveszik a magas fizetésük.


NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés, Kossuth tér, rendőrsorfal, rohamrendőr

Mécs Imre volt SZDSZ-es parlamenti képviselő is ott volt a tüntetésen


A tüntetés hivatalosan véget ért, de a tömeg egy része nem tágított a parlament lépcsőjétől, egy nő egy uniós zászlóval felmászott az oroszlános pillérhez. Aztán egy másik tüntető a másik pillérre egy uniós és egy nemzeti zászlóval. A tömeg Európa!, Európa!-skandálással adta tudtul, hogy hiányolja az EU zászlaját a parlament épületéről.


NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés, Kossuth tér, rendőrsorfal, rohamrendőr


Este fél tízkor a tömeg nagy része már hazament, a rendőrökkel farkasszemet néző tüntetők pár száz fős csoportjának egy része viszont nekinyomult a sorfalnak, a rendőrök pedig könnygázt is bevetettek, ebből elsősorban a sajtómunkások kaptak. Repült egy üveg is a rendőrök felé, de egy demonstrálót talált fejbe.

Aztán kiderült, hogy a csetepatéban néhányan megsérültek. Két vérző fejről tudunk, az egyik ember sebét egy mentőautóban varrták össze, de lehet, hogy egy másik, egy fiatal nő is hasonló segítségre szorult.


Polyák Attila, Origo fotósa, NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!, kormányellenes tüntetés, Kossuth tér, rendőrsorfal, rohamrendőr

Polyák Attila, az Origo fotóriportere is kapott a könnygázból


A tüntetés tervezett útvonala

December 16-ai tüntetés útvonala

December 16-ai tüntetés útvonala