Deutsch Tamás: Nincs olyan, hogy internet

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció. Erről Deutsch Tamás, a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos beszélt csütörtökön újságírók előtt. A kormány a többezres tüntetések miatt október végén kénytelen volt visszavonni az internetadóról szóló javaslatát. Ekkor közölték azt is, hogy nemzeti konzultációt kezdeményeznek a netről.

Csütörtökön Deutsch arról beszélt: február elején indul az internetkon.hu című oldal, amelyen keresztül lebonyolítják a konzultációt. Két hónapon keresztül, február-március között bárki javaslatot tehet arra, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel a konzultáció során. Hét témakörben várják a kérdéseket: digitális környezet, digitális gazdaság, digitális kompetenciák, digitális állam, fogyasztóvédelem, versenyképesség, illetve az internet szabadsága, semlegessége.

Áprilisban összesítik a beérkező javaslatokat, a 15-20 végleges kérdést a kormány hagyja jóvá. Ezeket három hónapon keresztül, május-július között lehet majd megválaszolni, a honlapon keresztül. A konzultációban a 14 évnél idősebb állampolgárok vehetnek részt. A kormány szeptemberben dönt arról, hogy a beérkező válaszok alapján milyen intézkedéseket hoznak meg.

“Beavatkozás nem, közreműködés igen” - mondta Deutsch arra utalva, hogy az internet tartalmi szabályozásával nem foglalkoznak. A politikus olyan kérdéseket tart elképzelhetőknek, hogy a fogyasztóknak a szolgáltatás ára vagy a minősége a fontosabb, a vezetékes vagy mobilinternet kedvelik-e jobban, mennyire kell erősíteni a szolgáltatók versenyét. A Fidesz EP-képviselője hosszan fejtegette: a legtöbb ember mást ért az internet alatt, valaki tartalomra, másvalaki az infrastruktúrára gondol. Szerinte ezért olyan, hogy internet nincs is.