Bűnszervezetet gyanít az V. kerületben Juhász, feljelentést tett

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-


Hivatali visszaélés, üzletszerűen, bűnszervezetben való elkövetés miatt tett feljelentést az V. kerületi ingatlaneladások miatt Juhász Péter, aki az önkormányzatban az Együtt képviselője. A politikus a Legfőbb Ügyészségnek megküldött 16 oldalas jelentését csütörtökön hozta nyilvánosságra.

Az ellenzéki politikus december 29-én jelentette be, hogy feljelentést tesz az önkormányzat ingatlaneladási gyakorlata miatt. Akkor azt mondta: több tucat ingatlaneladást vizsgáltak, minden esetben kiderült, hogy az adott ingatlan valamilyen módon "jogtalan, törvénytelen módon" került az új birtokos tulajdonába.

Az Együtt társelnöke szerint ebből látszik, hogy egy rendszerről van szó, amelyet jól képzett emberek építettek ki, kívülről a jogszerűség látszatát keltve. "Ennek alátámasztására különböző papírokat gyártattak le, különböző cégeket bíztak meg" mondta. Szerinte a rendszer célja az volt, hogy verseny nélkül, a piaci ár alatt adjanak el V. kerületi ingatlanokat az általuk kijelölt vevőknek.

Az V. kerület tagadta a politikus állításait, a kerület vezetése szerint a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A politikus szerdán tüntetést is szervezett a kerület korábbi és jelenlegi vezetése ellen.


A Juhász által leírt modell

A feljelentés szerint már ott kezdődik a probléma, hogy az önkormányzat az éves költségvetésében nem határozz konkrétan az évi ingatlaneladásokról. Juhász szerinte azért tesz így, mert bizonyos vevőknek így egy olyan rendszert tudtak kialakítani, amely látszólag törvényszerű és szakszerű, de „valójában semmiben sem követte az önkormányzati rendeletek előírásait, nélkülözte a piaci gyakorlat követelményeit és a szakmai sztenderdek előírásait, és teljesen jogosulatlanul biztosított kedvezményeket harmadik személyek számára.”

Az Együtt politikusa lépésről lépésre leírta a modellt. Ennek az a lényege, hogy aki ingatlan akart venni, az először bérbe veszi, így elővásárlási joga lesz az ingatlanra, az eladásához szükséges papírokat pedig az önkormányzat elintézi.

Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az önkormányzat felkérte a CCA Adó, és Pénzügyi Tanácsadó, Menedzser Zrt.-t, hogy készítsen egy kivételes kijelölési listát az eladható ingatlanokról. Ez nincs a cég profiljában Juhász szerint, ráadásul a szakértői elemzés tartalma és értelme is megkérdőjelezhető, valamint a kerületi rendeleteknek is ellentmond.

Majd az értékbecslés következik, amellyel szintén egy külső céget, a Város fm Városgazdálkodási és Szolgáltató Kft.-t bízzák meg, de Juhász szerint ezt is úgy, hogy a szakmai sztenderdjeinek és a jogszabályoknak is ellentmond.

Egy kerületi rendeletet kijátszva ezek után az önkormányzat a a vevőnek, aki ekkor már bérli a helyiséget, elővásárlási jogot biztosít, aki él is a lehetőséggel.

A korábbi bérlő vevő ráadásul egy 30 százalékos engedményt is kaphat az árból, de csak bizonyos feltételek meglétekor. Juhász szerint pedig ez a legtöbb esetben nem valósul meg, mégis megkapják azt. Ezzel a vevő végül jóval áron alul juthat hozzá a saját maga által kiszemelt ingatlanhoz.