Belvárosi ingatlanok olcsóbban? Íme a nyolc vitatott biznisz

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nyolc korábbi ingatlaneladást vizsgált keddi ülésén az V. kerület pénzügyi bizottsága. Mindegyikről a sajtó számolt be, és mindegyikben a szokásos piaci árnál olcsóbban jutottak az új tulajdonosok a bérleményükhöz. Az érintett épületeknél hat órától tüntetnek a tiltakozók.


Az V. kerületi ingatlaneladások miatt tartanak tüntetést szerda este. A menet az Erzsébet térről indul, a tüntetők azokat az épületeket, helyiségeket látogatják végig, amelyek eladásáról az elmúlt hetekben beszámolt a sajtó. A demonstrációt Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője szervezte, a Facebookon meghirdetett rendezvényre valamivel több mint ezer ember jelezte a részvételét.

A fideszes többségű kerület ingatlanértékesítési gyakorlatával - előbb bérbe adnak egy ingatlant, aztán rövid időn belül a szokásos árnál olcsóbban, egyébként jogszerűen, pályázat nélkül el is adják a bérlőnek - az önkormányzat pénzügyi bizottsága is foglalkozott. A Steiner Pál szocialista politikus által vezetett testület kedd esti közleményében azt írta: összesen nyolc olyan eladásról tárgyaltak, amelyekkel a sajtó foglalkozott. A közlemény felsorolta a nyolc érintett épületet.


József Attila utca 12. - a volt Jaguár-szalon

A 271 négyzetméteres üzlethelyiség korábban Jaguár-szalon is volt. A Basic Loft Kft. 2 698 860 forintért vette meg, a cég tulajdonosa egy ciprusi cég társaság, a Michatel Enterprises. Az ingatlan értékét 89 569 800 forintra becsülték. Az önkormányzat egy helyi rendelet alapján 30 százalékos kedvezményt adott, mivel a cég korábban bérlő volt.


kattintásra végignézheti a nyolc ingatlant


Erzsébet tér 2. - Hajas Szalon

Az ismert fodrász Hajas László 46 379 760 forintért, négyzetméterenként 292 ezer forintért vásárolta meg a téren található 159 négyzetméteres szalonját. A 444.hu akkor talált egy másik, eladó fodrászüzletet is a környéken, az csak 40 négyzetméter, de 21,4 millió forintért, 535 ezer forintos négyzetméteráron adták volna el.Hercegprímás utca 8. - Egy ingatlanos kft

Még Steiner Pál polgármestersége idején 2006-ban az ingatlan forgalmi értéke 385 millió forint volt, de végül 269,4 millió forintért értékesítették a Hotel Bazilika Ingatlanforgalmazási Kft-nek. Az akkori rendelet lehetővé tette, hogy ha egy összegben fizetnek ki egy ingatlant, akkor 30 százalékos engedményt adhat az önkormányzat.


Károly körút 26. - Pápa Marianne

A 212 négyzetméteres üzletet az önkormányzattól - a több bűncselekmény miatt bíróság előtt álló Portik Tamással kapcsolatban álló - Pápa Marianne-nak cége, a Classic Immo Kft. vette meg. Az értékbecslés szerint 74,89 milliót ért az ingatlan a 2011 végi eladása előtt, ennek ellenére 52,42 millió forintért jutottak hozzá. A Blikk számolt be róla, hogy a cég előbb bérlő lett, a következő testületi ülésen pedig kezdeményezték az eladást a bérlő javára. A Classic Immo egy év múlva 102 millióért adott túl az ingatlanon.


Szent István krt. 25. - Trefill Kft.

A VS.hu írta meg, hogy a bérlő elővásárlási jogával, pályázás nélkül szerezte meg Trefill Kft. a 26 négyzetméteres üzlethelyiséget 9,3 millió forintért. Igaz, itt nem használták ki a a bérlők számára juttatható 30 százalékos árkedvezményt.


Dorottya utca 8. - Giró-Szász sógora

A Blikk írt arról: a Dorottya utca 8. alatti ingatlanhoz és még négy másikhoz egy luxemburgi offshore cég úgy jutott hozzá, hogy a V. kerület eladta saját cégét, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt.-t. Az üzlet létrejöttének részese volt Heim Péter, a Századvég vezetője is. Az új tulajdonos vezérigazgatója Serfőző Péter, Giró-Szász András sógora. A Dorottya utcai épületet és Zrínyi utcában egy 292 négyzetméteres földszinti üzlethelyiséget azóta továbbadták a Dorottya 8 Hotel Kft.-nek. A cégben jelenleg közvetetten részesedése van Giró-Szásznak is.


Kossuth Lajos tér 9. - Studio Kft.

Ez a volt Parlament Café és a házasságkötő terem épülete, amelyet a Studio Kft vett meg. A 30 százalékos kedvezményt itt nem érvényesítették, de ahogy a Trefill Kft-nél, itt is nagyon gyorsan végbement a bérbeadás után az ingatlan eladása.


Arany János utca 7.

Bár a bizottság 7-es számot ír, valószínűleg a 9-es házszámról van szó, ahol a szakács Gianni Annoni érdekeltségébe tartozó Il Forno Hungaria Kft. a 440 négyzetméteres üzlethelyiséget kedvezményesen 79,99 millió forintért kapta meg. Ez azután derült ki, hogy az Átlátszó megszerezte az eladásról szóló szerződést.


Juhász Péter tüntetést szervezett szerda estére a belvárosi polgármesteri iroda el, utána a tüntetőkkel átment Szentgyörgyvölgyi Péter lakásához. Tudósításunkat erre olvashatja.