Az MSZP-sek szemét sem csípte a belvárosi ingatlanügy

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Többször is megszavazták az ellenzéki szocialisták azokat a döntéseket, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Portik élettársa előbb kedvezményesen jutott egy V. kerületi ingatlanhoz, majd 50 milliós haszonnal továbbadta. Egyikük szerint ez nem a testület, hanem a hivatal felelőssége. Korábban mindkét ellenzéki politikus kedvezményesen jutott lakáshoz a fideszes vezetésű kerületben.


Az ellenzéki szocialista képviselőknek sem volt kifogásuk az ellen, hogy a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat Portik Tamás élettársával üzletelt. Az ingatlaneladás nagy port vert fel, Portik ellen több büntetőügy is folyamatban van, Rogán azonban - Portik bírósági vallomásával szemben - többször is határozottan tagadta, hogy ismerné a vállalkozót.

Az ingatlanleadást többször is tárgyalta az önkormányzat tulajdonosi és elidegenítési bizottsága. A testület 2011. szeptember 6-án hozzájárult ahhoz, hogy az üzlethelyiséget Portik élettársának érdekeltségébe tartozó cégnek, a Classic Immo Kft.-nek adják bérbe. A bizottság 2012. szeptember 11-én azt is jóváhagyta, hogy a Classic Immo továbbértékesítse az ingatlant, és ezzel jelentős haszonra tegyen szert.

A tulajdonosi bizottságnak az előző ciklusban összesen öt tagja volt, közülük négyen kormánypártiak voltak, egy tagot az ellenzék delegált. A ciklus első felében Kovács Alex, 2012-től pedig Pásztor Tibor volt a bizottság MSZP-s tagja. A kerület honlapján szereplő jegyzőkönyvek szerint az ingatlanról szóló döntéseket öt igen szavazattal fogadták el, vagyis a szocialista delegálták ugyancsak megszavazták a döntéseket.

Pásztor Tibor erre vonatkozó kérésünkre azt felelte, már nem önkormányzati képviselő, nem közszereplő, így nyilatkozni sem kíván. Jelenleg egy civil alapítványnál dolgozik.

Kovács lapunknak azt írta: "Egy önkormányzati képviselőnek sem eszköze, sem lehetősége nincs arra, hogy valamennyi döntés részletes hátterét megvizsgálja. Ez az ország minden egyes településén a hivatal feladata. A hivatal feladata és felelőssége a döntések megfelelő előkészítése". Kovács válaszában arra is kitért, hogy semmilyen tudomása nem volt arról, hogy az ingatlant bérbe vevő cégnek ki a tulajdonosa.

Egy belvárosi szocialista forrás a VS-nek azt mondta: rengeteg előterjesztés érkezett a bizottsághoz, ezekhez hivatalos értékbecsléseket csatoltak, így az MSZP-s delegáltnak nem volt oka kételkedni a döntésben. A név nélkül nyilatkozó szocialista azt mondta: a Classic Immo neve akkor nem mondott nekik semmit.

Múlt szombaton derült ki, hogy a Classic Immo Kft. 2011-ben kedvezményesen jutott hozzá a 212 négyzetméteres Károly körúti ingatlanhoz. Az ingatlant az önkormányzat előbb bérbe adta, majd két hónap múlva értekesítette is a cégnek. A bérlőnek elővásárlási joga volt, egy kerületi rendelet 70 százalékos kedvezményt is biztosított a számára. A cég így 74,89 helyett 52,42 millióért szerezte meg az ingatlant.

Juhász Péter, az Együtt társelnöke vasárnap nyilvánosságra hozta az önkormányzat egyik 2012. szeptemberi döntését. Eszerint Portik élettársának cége 50 milliós haszonnal adta tovább az üzlethelyiséget pár hónappal később. Az önkormányzat döntésére ehhez azért volt szükség, mert a kerület lemondott az elővásárlási jogról a két orosz vevő, Mihail Lohovickij és Ljubov Lohovickij javára.

Az önkormányzat azzal védekezett, hogy nem tudták, hogy ki Portik élettársa. Ráadásul Rogán a továbbértékesítés után vizsgálatot is rendelt el, aminek nyomán 2013-ban menesztették az akkori jegyzőt, Rónaszéki Lászlót. A vizsgálati anyagot pénteken nyilvánosságra hozták, eszerint törvénysértés nem történt. A dokumentum szerint azonban az előterjesztésekre vonatkozó szabályok nem elegendőek, így komoly döntési kockázatot rejtett a döntési mechanizmus a kerületben.

A két szocialista politikus egyébként még jóval a 2011-es ügy előtt személyesen is jól járt a kerület ingatlaneladási gyakorlatával: a 444 még októberben arról írt, hogy Pásztor 2008-ban a hivatalos értékbecslés alapján megállapított 14 millió 490 000 forintos forgalmi érték 50 százalékáért, 7 246 500 forintért jutott hozzá 41 négyzetméteres lakásához, aminek a törlesztőrészlete havi 24 156 forint volt. Kovács Alex egy 82 négyzetméteres lakást vett 2008 februárjában 50 százalékos áron 10 365 000 forintért, havi 34 550 forintos törlesztőrészlettel.