Az EU csalás elleni hivatalához kerül a roma önkormányzat pályázata

-

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke és EP-képviselője közölte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul az Országos Roma Önkormányzat egyik pályázatának ügyében.A politikus közleményében megállapítja, hogy sajtóhírek szerint súlyos korrupciós gyanú merült fel az annak idején még Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik európai uniós pályázata kapcsán.

„A hírek alapján úgy tűnik, hogy Orbán Viktor barátai mindenütt azt keresik, hogyan lehet megcsapolni európai forrásokat, és így tesz az ORÖ élére ültetett politikai szövetségese is" - írta a DK-s politikus.

Az ORÖ Híd a munka világába című uniós pályázatáról először Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője (aki korábban fideszes önkormányzati képviselőként a szekszárdi trakifmutyit leplezte le) úgy nyilatkozott, hogy az ORÖ "a semmire" költött el 300 millió forintot a romák munkavállalását segítő forrásból.

Hadházy gyanúsításait az ORÖ január végén közleményben utasította vissza, tegnap viszont – mint arról a Roma Sajtóközpont beszámolt – az ORÖ alelnöke és a Fidesz-szövetséges roma szervezet, a Lungo Drom elnökségi tagja, Vajda László és a Lungo Drom Heves megyei elnöke, Lakatos Oszkár jelentette be, hogy az ügyészséghez és a számvevőszékhez fordul az ORÖ uniós programja körül kirobbant botrány miatt.

Vajda szerint a 480 fő foglalkoztatását célul tűző program egyetlen ember elhelyezkedését sem segítette, miközben az ORÖ 31 millióért vásárolt bútorokat, a projekt központi irodáját 26 millióért újították fel, valamint 19 millióért írattak tanulmányt, hogy eldöntsék, milyen szoftverekre van szükségük, és ehhez 21 millióért sikerült hét (7) darab számítógépet is beszerezniük. A számítógépes hálózat kialakítása pedig további 31 millióba került. Az informatikai fejlesztésekhez képest a foglalkoztatandó emberek toborzását és kiválasztását leíró tanulmány csupán harmadannyiba, szintén 31 millióba került. Ezt a toborzást azonban a megyei elnökök végezték képviselőtársaikkal – ingyen – állította Vajda.

Ősztől már nem Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő az ORÖ elnöke, mert az új szabályok szerint a két pozíció összeférhetetlen. A posztot Hegedűs István tölti be. Ő még nem reagált Vajda Lászlóék lépéseire.