Drasztikus csökkentésről írnak az alapítványi iskolák, cáfol az Emmi

-

Ígérete ellenére nem módosította az alapítványi iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztését az Emmi – közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete. A minisztérium a VS.hu megkeresésére közölte, félreértésről van szó, a módosítást az ígéret szerint benyújtották.


„Az AME Elnöksége meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter Úr ígérete ellenére nem módosította az alapítvány iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztést” – írta közleményében az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete. A levelet jegyző Horn György elnök szerint november végén még személyesen tárgyalt Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárral és Sipos Imre államtitkár-helyettessel, azok pedig „megerősítették, hogy a költségvetés nem csökkenti 75%-ra az alapítványi iskolák egyébként is alacsony állami támogatását.”


Horn szerint ugyanakkor a költségvetési törvénytervezet kormányzati indoklása ellentmond az ígéreteknek, „de mindenekelőtt a valóságnak.” A mostani szöveg szerint ugyanis az érintett oktatási intézmények állami támogatása az eddigi források 75 százalékára csökken – írta az AME.


Emmi: Jövőre is fennmarad a száz százalékos átlagbér alapú támogatás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága megkeresésünkre azt írta:

„Az alapítványi iskolák esetében a Köznevelésért Felelős Államtitkárság vezetőivel történt tárgyalásoknak megfelelőn jövőre is fennmarad a jelenlegi 100%-os átlagbér alapú támogatás. Feltételezzük, hogy a félreértést az okozhatta, hogy a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló T/1794. számú törvényjavaslat indokolásában benne maradt a magániskolák állami támogatásának csökkentésére irányuló szöveges kitétel – de ez technikailag nem is lehet másképp, hiszen törvényjavaslat indokoláshoz nem lehet módosító javaslatot benyújtani, hanem csak a normaszöveghez. De ilyen módosító indítvány benyújtásra is került, a módosító indítvány az alábbi linken érhető el.

Az Országgyűlésnek a törvényjavaslat mai szavazására benyújtott egységes javaslatában már az elfogadott módosító indítvánnyal korrigált összeg szerepel.”