A brókerbotrány vizsgálatát egyelőre megkerülték a felügyelet vezetői

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának meghívására sem a Bajnai-, sem az Orbán-kormány idején kinevezett PSZÁF-elnök nem ment el. A pénzügyminiszterek közül is csak a szocialista Veres János vett részt a testület ülésén.


A gazdasági bizottság azt vizsgálta, mi vezetett a Buda-Cash brókerbotrányhoz. Az ügyben már felfüggesztették a brókerház tevékenységét, és megkezdték annak a négy regionális banknak a felszámolását is, amely a Buda-Cash-sel azonos tulajdonosi körhöz tartozik. A felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank vizsgálata szerint a cégvezetők 100 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni.

A szocialista Veres János szerint ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank szerepét is szükséges megvizsgálni a Buda-Cash ügyben. Szerinte a Fidesz és Matolcsy György által irányított jegybank elégtelen felügyeleti tevékenysége tette lehetővé a 100 ezernél is több betétes pénzének eltűnését. Hozzátette: a hiány kétharmada azon bankoknál keletkezett, amelyeket az MNB-be olvasztott pénzügyi felügyelet engedélyezett.

Kifejtette, hogy a 2009-ben hozott törvénymódosítás, amely a pénzügyi szervezetek legalább ötévenkénti ellenőrzését írta elő, nem puhítást, hanem szigorítást tartalmazott, a megfogalmazás lehetővé tette a gyakoribb ellenőrzést is. Hozzáfűzte, hogy a Fidesz-frakció egyetértett a módosítással és megszavazta azt, és azóta sem módosított azon, holott a jogszabály azóta kétszer változott.

Az ülésre több volt pénzügyminisztert, valamint a korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnökeit is meghívták, azonban közülük csak Veres János jelent meg. Ott volt még az ülésen szintén meghívottként Antali Károly, a Buda-Cash Brókerház Zrt. felügyelőbizottságának volt tagja.

Az ellenzéki irányítás alatt álló költségvetési bizottságban ugyanakkor Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Matolcsy Györgyöt, a jegybank elnökét szerették volna meghallgatni a brókerbotrányról, ám ők sem tettek eleget a meghívásnak.