Vida Ildikó és munkatársai kitiltása az NGM szerint sem közérdekű adat

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint

-

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, a kitiltás szerintük is magánügy. Ugyanezt mondta korábban a VS.hu-nak a NAV is.


A VS.hu akkor azt kérdezte, hogy kik azok a NAV-vezetők, akiket érint az amerikai kitiltás. Azt, hogy vannak ilyenek, megerősíti nemcsak korábbi értesülésünk, hanem Vida Ildikó is, aki saját ügyéről beszélve maga is megemlítette ezt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most úgy nyilatkozott, nem mondhatja meg, kikről van szó:


Az, hogy a NAV-nál dolgozó vezetők, mint magánszemélyek, szerepelnek-e az Amerikai Egyesült Államok listáján, nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak, ezért ilyen adatot nem tart nyilván a NAV.

A NAV az információs törvény alapján azt is hozzátette, hogy a kitiltottak nevei azért sem nyilvánosak, mert nem a „tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett” a kitiltás.

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére most Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára is hasonlóképpen reagált:


A beutazás korlátozása a magánszemély ügye, így az arról való tájékoztatás is az, és nem munkajogi kérdés.

Tállai megismételte azt is, amit már korábban mondtak: Vida november 4-én, a Magyar Nemzetben megjelent „beismerő vallomása” előtti napon tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a kitiltásáról.

A kormány azonban már korábban is tudhatott ezekről, ezt támasztja alá az Orbán Viktor megfogalmazása szerinti „fecni”, amelyben az áll, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége már korábban, októberben értesítette a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy több személyt kitiltottak az országból.