Megjelent a törvény, vasárnap kinyithatnak a boltok

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Kihirdették a boltok vasárnapi nyitva tartását lehetővé tévő törvényt, szombaton hatályba is lép, vasárnap – elvileg – már lehet is nyitni.


Áder János köztársasági elnök aláírását követően a pénteki Magyar Közlönyben megjelent a kereskedelemről szóló törvény módosítása, vagyis az üzletek kötelező vasárnapi zárvatartásának eltörlése. A jogszabály szombaton lép hatályba, vagyis elvileg vasárnap már újra nyitva lehetnek a boltok. A gyakorlat ennél némileg bonyolultabb: be kell például jelenteni az új nyitvatartási rendet be kell jelenteni a helyi jegyzőnek, illetve nagyobb üzletek esetében bonyodalmat okozhat a munkatársak beosztása is. Erről itt olvashat részletesen.

Az Országgyűlés kedden, kivételes eljárásban fogadta el a vasárnapi boltzárról szóló törvény visszavonását, a kormány javaslatára. A döntés előzménye, hogy az MSZP aláírásgyűjtésbe kezdett egy, a törvény hatályon kívül helyezését célzó népszavazás érdekében. A kormány ennek ment elébe, mikor maga javasolta a visszavonását.

A most kihirdetett törvénymódosítással a kiskereskedelemben visszaáll az alig több mint egy éve, 2015. március 15-én bevezetett boltzár előtti állapot. E szerint az éjszakai – este 22 és reggel 6 óra közti – nyitvatartást az önkormányzatok szabályozhatják, a kereskedelmi alkalmazottaknak pedig 100 százalékos bérpótlék helyett csak 50 százalék jár (kivéve húsvét- és pünkösdvasárnapot).