Lecsapnak a silány kürtőskalácsra

Forrás: MTI/MTVA / Marjai János

-

Bár a cél a minőség biztosítása, a vásári változatba mégis mehet margarin, tojáspor és tejpor.


Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat az agrártárca: a napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzíti – írja a Magyar Idők. A lap szerint a jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek a kritériumoknak. A pontosítások nyomán vélhetőleg eltűnnek a silány alapanyagokból készült, az eredetire csak nyomokban hasonlító termékek.

A kürtőskalács a különböző vásárok, szabadtéri rendezvények elmaradhatatlan kelléke, az elmúlt években pedig egyre több állandó utcai árus jelent meg a nagyobb városokban. Budapest forgalmas pontjain szinte minden sarokra jut egy stand, az árakban és a minőségben ugyanakkor óriási különbségek mutatkoznak. Az agrártárca hivatalos lapjában a napokban megjelent szabályozás célja, hogy egységesítse a kínálatot, az irreálisan olcsó, silány minőségű termékeket pedig kiszűrje a piacról.

Kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós.

A szabályozás két kategóriát különböztet meg, a hagyományos kürtőskalácsot és annak vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, míg a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető.

A szabályozás szerint a kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig tilos a forgalmazása.