Wall Street Journal: a magyarok és a britek teljesítenek a legjobban

Fotó: AFP / PhotoAlto / Milena Boniek / AFP / PhotoAlto / Milena Boniek

-

A Wall Street Journal cikke szerint Magyarország és az Egyesült Királyság is szembemegy az EU ortodox gazdaságpolitikájával - és talán éppen ezért sikeresebbek.


Matthew Daltonnak az amerikai gazdasági napilapban tegnap megjelent cikke szerint Magyarország és az Egyesült Királyság gazdaságpolitikája komoly kihívást jelent az EU gazdasági ortodoxiájával szemben, mely a költségvetési fegyelemre, az inflációellenes monetáris politikára és a korlátozott központi beavatkozásra épül.   A 28-tagú unió két legjobban teljesítő országa pedig éppen ez a kettő: Magyarország és az Egyesült Királyság – írja Dalton. Mindkét tagállamban az egyik legmagasabb volt a növekedési ráta az elmúlt háromnegyed évben, emellett az elmúlt egy évben a legszámottevőbben csökkent a munkanélküliség is.   Dalton külön kiemeli, hogy sem Magyarország, sem az Egyesült Királyság nem tagja az eurózónának, és mindkét kormány keményen harcol az Európai Unió végrehajtó szervének, az Európai Bizottságnak az ország politikai életébe való beavatkozása ellen.


„Unortodox fellendülés”

A munkanélküliségi ráta alakulása az eurozónában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban, illetve a GDP változása az elmúlt egy évben.


A WSJ cikke megjegyzi ugyanakkor, hogy Magyarországon Orbán Viktor a politikai szövetségeseit ültette jegybanki pozíciókba, majd ennek a folyamatnak a tetőpontjaként tavaly megtette nemzetgazdasági miniszterét a Nemzeti Bank elnökévé. Az Orbán kormányt emiatt, vagyis a központi bank feletti nagyobb kormányzati befolyás miatt többször is kritizálta az Európai Központi Bank, hiszen a jegybank függetlensége az uniós jog egyik alapelve.   Dalton hozzáteszi, a kormány több mint 230 ezer embernek kínált munkát a közmunkaprogram keretében, aminek következtében 3 százalékkal, 8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A lapnak nyilatkozó Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium  államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a program nem állandó megoldás az ország munkaerő-piaci problémáira, ám árulkodó jelek vannak arra, hogy a cégek egyre inkább a közfoglalkoztatásban részt vevők közül szereznek maguknak munkaerőt.   Tavaly az Európai Bizottság is kritizálta Magyarországot, és azt javasolta, hogy „csökkentse a közmunka dominanciáját a foglalkoztatásban”. Simon O'Connor bizottsági szóvivő hozzátette, „több strukturális reformra van szükség a foglalkoztatás növeléséhez a nyílt munkaerőpiacon”.   Végül a cikk megjegyzi, a magyar és a brit gazdaság válság utáni tapasztalatai komoly veszélyt jelenthetnek az Európai Bizottság azon törekvésére, hogy nagyobb beleszólással bírjon a tagállamok gazdaságpolitikájába.