Visszavonta az MNB a Kézizálog Zrt. engedélyét, a céget felszámolják

-

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön visszavonta a Kézizálog Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyét, és kezdeményezte a cég felszámolását. A társaság ügyfélpénzeket, betéteket nem kezelt – közölte a jegybank.


A záloghitelezéssel foglalkozó társaság felszámolójának a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft.-t jelölte ki az MNB.


A jegybank hangsúlyozza, hogy a Kézizálog Zrt. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezelt, és sem a társaság mérete, tevékenysége, sem az érintett refinanszírozó intézmények által esetlegesen elszenvedendő veszteség nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerben.


Az MNB 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A PSFN felügyeleti biztosa korábban ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett egy a társasághoz és annak leányvállalatához kötődő ügy kapcsán.


Aztán az Országos Rendőr-főkapitányság április elején jelentette be, hogy a Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az akkori közlés szerint a kár meghaladja a 4 milliárd forintot. Az ügyben kedden egy embert előállítottak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, később őrizetbe is vették. Az MTI úgy tudja, a férfi azonos a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosával, aki korábban önfeljelentést tett.


Az MNB korábban közölte, hogy a Kézizálog Zrt. anyavállalata a Lombard Kft. (amely nem azonos a devizahitelezéssel foglalkozó Lombard Zrt.-vel), és amelynek ügyvezetője a nyomozó hatóságnál tett bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé – ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll – mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak.


A Lombard Kft. a Kézizálog Zrt.-nél bennmaradt zálogtárgyak kereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Befektetési szolgáltatási tevékenységet egyik cég sem végzett. Az MNB korábbi tájékoztatása szerint a Kézizálog Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott, így az ügyfelek felé nincs elszámolási hiány.