Már tényleg nem Vida Ildikó a NAV elnöke

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Az Index és a 444 is írta meg NAV-os forrásra hivatkozva, hogy Vida Ildikó benyújtotta lemondását két hónapja, a Magyar Nemzet leközölte a búcsúlevelét is. Délután a NAV is megerősítette Vida lemondásának hírét. Orbán nem mondta meg Vargának, mikor megy Vida.


A két portál szerint Vida Ildikó NAV elnök két hónapja adta be felmondását, most zajlik az átadás-átvétel. A felmondási idő ma járt le. Értesüléseik szerint Varga Árpád elnökhelyettesnek adja át Vida az elnöki jogköreit.


A Magyar Nemzet leközölte azt a levelet, amelyet Vida Ildikó a munkatársainak küldött, ebben azt írja, május 20-án nyújtotta be lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. Röviden: az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, az alaptalan támadások és a NAV tervezett átalakítása miatt mondott le.


Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Nemzeti Adó és Vámhivatalt is, délutánra mindkettő megerősítette Vida távozásának hírét. Miután a kormánytisztviselők lemondási ideje 2 hónap, ezért szűnik meg hétfővel Vida jogviszonya. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja a NAV-ot. A minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben a többi között megköszöni Vida munkáját, és „további munkájához sok sikert kíván.”

Vida távozásának egyébként semmi hivatalos nyoma nem volt, pedig nem léphet le csak úgy: a hatályos törvények szerint „a NAV elnökét határozatlan időtartamra a kijelölt miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel.”


Az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya kapcsolódik a nevéhez

A kitiltási botrány miatt több tüntetésen is követelték Vida Ildikó távozását, ám akkor a kormány még kiállt mellette. Vida Ildikó egy interjúban elismerte, hogy őt is kitiltották Amerikából korrupcióban való részvétel gyanúja miatt, de ő végig ártatlanságát hangoztatta. Három másik vezetőt is kitiltottak az országból.

Orbán Viktor miniszterelnök csak akkor váltotta volna le Vida Ildikót, ha nem perli be André Goodfriend volt amerikai ügyvivőt rágalmazás miatt. Beperelte, bár előre nyilvánvaló volt, hogy ennek semmi értelme, hiszen az ügyvivőt ugyanis nem lehet csak úgy bíróság elé citálni.

Az verte ki a biztosítékot, hogy André Goodfriend a Heti Válasznak adott nyilatkozatában sejttette, hogy Vida Ildikó korrupciót követett el. Ezt mondta:


úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt.

Vida Ildikó nyílt levélben tiltakozott, szerinte Goodfriend egyértelműen róla beszélt. A történet egy pontján fel is kereste Goodfriendet, ebből lett a legendás „tolmácsot kérek” jelenet. Vida Ildikó ugyanis nem beszél angolul, így nem értette, mit mond neki az ügyvivő.Amikor bebizonyosodott, hogy az amerikai ügyvivőt tényleg nem lehet bíróság elé vinni, a kormány jogi értelemben lezártnak tekintette az ügyet, az egész lekerült a napirendről.


Majd elkezdték Vida távozását lebegtetni

Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter például a Figyelőnek nagyjából két hete azt mondta, meggyengült a közbizalom a szervezet iránt, és ez személyi változtatásokat is szükségessé tesz.

Varga szerint a NAV működését hatékonyabbá kell tenni, erre vannak is elképzeléseik.


Az átalakítás után szükség lehet személyi változásokra is, mert a kitiltási ügy kezelése gyengítette az adóhatóság mostani vezetését.

A tárcavezető Vida Ildikóról, a NAV elnökéről azt mondta, hogy addig látja el feladatát, amíg a kinevező és kinevezett kölcsönös bizalma megvan. Hozzátette: "a kinevezés joga a miniszterelnök hatáskörébe tartozik".

Lázár is elküldte a selyemzsinórt, ugyanaznap, a szokásos kormányszóvivői tájékoztatón. Arról beszélt, a miniszterelnök nagy változásokat szeretne, az adóigazgatási eljárást egyszerűsítenék. Az új eljárási tartalomhoz új forma jön majd - mondta Lázár János.


Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy a NAV jelenlegi vezetői ebben nem fognak részt venni. Van erről információm, de nem osztom meg önökkel.

Vida utódjáról már májusban cikkeztek

A Népszabadság azt írta, Tamásné Czinege Csilla lehet Vida Ildikó utódja a NAV élén. Tamásné Czinege Csilla a közép-magyar­országi területet irányítja, a lap szerint „régi motoros” a szakmában, felkészültségéhez kétség sem fér.

Első vezető pozícióját Vida korábbi elnökségének idején kapta, majd az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője, ezt követően a NAV Közép-magyarországi Regionális Főigazgatóságának főigazgatója lett.

Tamásné Czinege Csilla szolnoki, a hírek szerint kiváló viszonyt ápol Nyerges Zsolt Közgép-elnökkel. Czinege Csilla mellett szólhat az is, hogy férje karcagi, és nemcsak földije Varga ­Mihálynak, de a nemzetgazdasági miniszterrel jó kapcsolatot is ápol.


A Blikk pénteken azt írta: „látótávolságban a NAV-elnök karrierjének vége”

A lap akkor azt írta, „napokon belül repülhet Vida Ildikó az adóhatóság éléről”, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint legfeljebb augusztus végégig maradhat a székében.


A lap több lehetséges utódot is említett, így Czinege Attilát, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóság vezetőjét és Papp Istvánt, a Dél-alföldi régió főigazgatóját is az esélyesek között emlegetik, de visszajöhet Kovácsics Iván, aki korábban Vida helyettese volt, majd év végén indoklás nélkül menesztették beosztásából.

Vida távozását egyébként már korábban megjósolták, őt ugyanis egyértelműen Simicska Lajos emberének tartják, évekig a Közgépnél dolgozott.


Varga Mihály két nappal azelőtt, hogy Vida Ildikó benyújtotta volna lemondását, kacsának nevezete a NAV elnök távozását. A következő, Vida távozását lebegtető nyilatkozata a már idézett júliusi volt. A kettő között nem beszélt a NAV elnökről, csak egy törvénymódosítással próbálkozott, miszerint ne a miniszterelnök, hanem a miniszter menthesse fel az elnököt, akinek 30 napon belül kellene távoznia, de végül ez nem ment át a Parlamenten.


A Mandinernek viszont épp egy ma megjelent interjúban mondta, töretlen a bizalma Vida Ildikóban. Kiderült az is, Orbán Viktor miniszterelnök nem mondta meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, mikor távozik Vida Ildikó. Varga Mihály az Origónak azt mondta, mindkettőjükkel beszélt, tudott Vida szándékáról, de a konkrét időpontról nem beszéltek. A miniszterelnökkel a NAV átalakításáról beszéltek az elmúlt hetekben, deVida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó.

Azzal a miniszterelnök is egyetértett, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség.