Veszélyes lehet a lejárt szavatosságú gyógyszer

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A gyógyszerek lejáratai idejére sem árt ügyelni - figyelmeztet a fogyasztóvédelem.


Vásárlói panaszok nyomán gyógyszervásárlási tanácsokat adott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Elsősorban arra kérik a vevőket, hogy nézzék meg a gyógyszerek lejárati idejét. Az érvényes szabályok szerint gyógyszerek csomagolásán fel kell tüntetni a lejárati időt. Pontokba szedtük a hatóság tanácsait.
Gyógyszervásárláskor a lejárati időre is figyelni kell, és be kell tartani a tárolási előírásokat.


  • Vásárláskor ellenőrizzük a gyógyszerek felhasználhatósági idejét, ha pedig az túl közeli időpontban van, mérlegeljük, hogy addig elfogyasztjuk-e valamennyit.

  • A gyógyszerek lejáratai ideje - hatóanyagtól függően - eltérő lehet. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, de vannak olyan termékek - például vakcinák, szemcseppek - , amelyek csak néhány hónapig használhatóak.

  • Még rövidebb idő alatt járnak le az orvos receptje alapján egyedileg előállított készítmények, az úgynevezett magisztrális gyógyszerek. Ezeknél az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg a lejárai idő, amelyet minden esetben fel kell tüntetni a készítmény címkéjén (az úgynevezett szignatúrán).

  • Fontos, hogy a feltüntetett lejárati idő az előírt tárolás esetén érvényes. Párás, meleg helyen - például trópusi klímában - hamarabb megromolhatnak a készítmények. A különböző oldatok, oldatos injekciók pedig megfagyhatnak a hidegben.

  • A magyar nyelvű feliratokról a következőket kell tudni: A lejárati idő a dobozon, a folyadéküvegen vagy az ampullára nyomtatva található meg a „Felh.” rövidítés után (pl. 2016. 08.), ez pedig azt jelenti, hogy a gyógyszer 2016. augusztus végéig felhasználható, ha a tárolási előírásokat betartottuk.

  • Az idegen nyelvű feliratok esetében az „EXP.; Expiration Dates” (08.2016.), esetleg a „Lot.” rövidítés után következik a dátum. Ez is azt jelenti, hogy a gyógyszer 2016. augusztus végéig felhasználható, ha a tárolási előírásokat betartottuk. A külföldi gyártású, idegen nyelvű jelöléssel ellátott termékeknél figyelni kell arra is, hogy gyakran elöl található a hónap, és azt követi az év, ami félreértésekre adhat okot. Ha a gyógyszerekkel és azok lejárati idejét nem tudjuk biztosan megállapítani, érdemes rákérdezni a gyógyszertárban.

  • Ha lejárt gyógyszert akarnak eladni, akkor lakóhelyünk, vagy az üzlet címe szerinti Kormányhivatalnál tehetünk bejelentést. Bizonyos esetekben ez a tevékenység tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak is minősülhet.