Veszélyben érzik a cégbejegyzések nyilvánosságát

-

Az iparkamara hivatalosan is bejelentkezett, hogy átvenné a nyilvántartást a cégbíróságoktól, de az adótanácsadók aggódnak. A kormány azonban nem zárkózott el attól, hogy az MKIK kapja meg ezt a feladatot.


Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát, melyben felvetették, hogy a cégregisztrációt a cégbíróságtól helyezzék át az iparkamarához.

„Az egyesület márciusban végzett kérdőíves felmérése szerint a tagság használja a cégbíróság nyilvántartásait, és bízik is bennük, miközben sokkal kevésbé tartja hasznosnak és hitelesnek az MKIK által vezetett adatbázist. Érdemes lenne az áthelyezési döntés előtt figyelembe venni a felhasználók tapasztalatait is” – figyelmeztetett Zara László, az egyesület elnöke.

Az adótanácsadók felhívják a figyelmet arra, hogy a cégbírósági nyilvántartások publikusak, naprakészek, hitelesek. A bíróságon dolgozó jogászok nem egyszerűen adminisztrálják a vállalkozások által benyújtott dokumentumokat, hanem azok jogi megfelelőségét elfogulatlanul ellenőrzik, amelyhez rendelkeznek a szükséges tudás birtokában lévő szakemberekkel.

Az egyesület érthetetlennek tartja, hogy a jól működő cégbírósági rendszert miért kellene alapjaiban felforgatni, ami nemcsak felesleges pazarlással járna, de a gazdaság számára kockázatos lenne. A cégek hiteles nyilvántartása ugyanis a gazdaság jó működéséhez szükséges bizalom alapja, amelyet a tapasztalt és független cégbíróságok garantálnak.

Az egyesület szerint a cégnyilvántartás áthelyezésének kockázatosságát alátámasztja az is, hogy az MKIK máig adós egy 2014. évi törvényben előírt adatbázis létrehozásával, amely a kamarai nyilvántartás részeként tartalmazott volna információkat a vállalkozásokról (pl. hogy a gazdálkodó szervezet adószámát felfüggesztették-e, törölték-e; köztartozásmentes adózó-e a vállalkozás). Ezért is meglepő, hogy most cégek regisztrációjának bonyolult, jelentős szaktudást és nagy apparátust feltételező feladatát átvállalnák.

Az Adótanácsadók Egyesülete ezért aggódik, hogy vajon van-e, lesz-e kellő számú hozzáértő cégjogi szakember az iparkamaránál a feladat zökkenőmentes ellátásához. Ráadásul köztudott, hogy minden átalakítás, átszervezés – még a valóban szükségesek is – legalábbis időszakosan visszavetik a normális működést, fennakadást problémákat okozhatnak - hívják fel a figyelmet az adótanácsadók.

Az Adótanácsadók Egyesülete úgy véli, hogy sokkal inkább vezetne a bürokrácia csökkentéséhez, ha a vállalkozások számára kötelező kamarai nyilvántartást és az ehhez kapcsolódó regisztrációs díjat törölnék el.

Az MKIK már évek óta tervezi azt a lépést, amelyet hivatalosan április végén jelentett be. A kamara kezdeményezte a kormánynál, hogy a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység hozzá kerüljön a cégbíróságtól. A Nemzetgazdasági Minisztérium rögvest reagált is rá: a felvetés a gazdaság érdekeit és a bürokrácia csökkentését szolgálja, és azt „további egyeztetésre” alkalmasnak találta.