Varga Mihály nem írta le a brókerbotrányról szóló jelentését Orbánnak

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Újabb érdekes részlet derült ki arról, hogy a Buda-Cash bedőlése után a kormány hogyan próbálta a közpénzt kimenekíteni a brókerházakból. A kormányzati kommunikáció szerint ebben kulcsszerepe volt annak a jelentésnek, amelyet Varga Mihály egyetlen éjszaka állított össze Orbán Viktornak. A Nemzetgazdasági Minisztérium most azt közölte: Varga csak szóban tett jelentést, ezért ezt nem is lehet nyilvánosságra hozni.


A nemzetgazdasági miniszter 2015. február 25-én szóban tett jelentést a kormánynak a brókercégek és az állami, illetve közösségi vagyon kapcsolatáról. A szóbeli jelentés nyilvánosságra hozatala formája miatt nem lehetséges.

– válaszolta közadatkérésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A VS.hu március 26-án kérte ki az NGM-től azt a jelentést, amelyre hivatkozva a Külgazdasági és Külügyminisztérium még épp időben ki tudta menekíteni a pénzét a bedőlő Quaestorból.

A kormány már többször is nekifutott, hogy megpróbálja rekonstruálni, pontosan mit is csinált a brókerház bedőlése előtti hetekben. Orbán Viktor március 25-én azt mondta: amikor a Buda-Cash bedőlt, a kormány ülésén elrendelte, hogy a külügy vegye ki a Quaestornál tartott pénzét. A felszólítás minden minisztériumnak szólt.

A kormányfő ezt azzal magyarázta, hogy február 26-án kiderült, a Buda-Cash bedőlése miatt 1315 titkosszolgálati dolgozó pénze elveszett. Március 4-én pedig találkozott azokkal a polgármesterekkel, akik szintén pórul jártak a brókerbotrány miatt. Orbán szerint az ezt követő kormányülésen döntött úgy, hogy a közpénzt ki kell vonni a brókercégektől.

Március 26-án Lázár János sajtótájékoztatóján azt mondta: a döntés a március eleji, valószínűleg a március 4-i kormányülésen született meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy Orbán korábban arra kérte Varga Mihály gazdasági minisztert, hogy készítsen egy jelentést az ügyben. Miután a jelentés elkészült, Orbán felszólította a tárcákat, vonják ki a közpénzt a brókerházakból.

Március 27-ére kiderült, hogy március 4-én nem volt kormányülés. Orbán a Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, a február 25-én tartott kormányülésen hozta meg a döntést. Ami azt jelenti, hogy Orbán már azelőtt döntött, hogy találkozott volna az érintett polgármesterekkel, illetve kiderült volna, hogy titkosszolgálati dolgozók pénze elveszett. Varga Mihály pedig február 24-ről február 25-ére, egyetlen éjszaka alatt készítette el a jelentését.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint Orbán Viktor csak a dátumra emlékszik rosszul, de amúgy minden úgy történt, ahogy a miniszterelnök mondta. Most az NGM válaszából kiderült az is, hogy a jelentés, amelyre a kormány hetek óta hivatkozik, írott formában nem készült el, a miniszter a gondolatait csak fejben összegezte.