Valóságos vagyont költünk el idén karácsonykor

Fotó: AFP / STAN HONDA

-

180 milliárd forintos ünnepi költekezésre számítanak a kereskedők.


Az Országos Kereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom decemberben 50 milliárd forinttal több lehet az egy évvel korábbinál, és éves szinten át is lépheti az ezer milliárd forintot.

Úgy kalkulálnak, hogy az év utolsó hónapjában élelmiszerre és ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költenek majd a vásárlók.

Az árukereső.hu felmérése szerint átlagosan 30 500 forintot szánnak a karácsonyra a magyar internetezők, akik átlagosan öt embernek vesznek karácsonyi ajándékot, főként a szűk családnak. A legnépszerűbb ajándékok idén is a ruházati cikkek, könyvek, szépségápolási termékek, kozmetikumok, játékok lesznek. A szórakoztató- és egyéb elektronikai termékekből, valamint lakásfelszerelési és barkácscikkekből is szép számmal lesz majd a fa alatt.

A kutatást az árukereső.hu megbízásából a GKI Digital készítette októberben. A felmérés online adatfelvétellel történt, 1700 fős válaszadói minta alapján, a kutatás az aktív internetezők karácsonyi vásárlási terveit mutatja be.