Vajna nyomul, Simicska kapaszkodik, Mészárosék bevásároltak

Fotó: MTI / Eugene Hoshiko

-

A héten sem csillapodott a harc a fővárosi hirdetőoszlopokért, és a TV2 körül is áll a bál. Mészáros Lőrinc és L. Simon László államtitkár felesége százmilliókért vett földet. Nagyot mondott a Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség egyik államtitkára, aki szerint százezreket kellene leépíteni a közszférából, és Soros György is, aki szerint új világválság küszöbén állunk. Ez volt a hét a gazdaságban.


Szinte bohózatba illő volt, ahogyan a Mahir biztonsági őrei a saját testükkel védtek egy hirdetőoszlopot Budapest belvárosában, a Bazilikánál. Ezt az oszlopot végül nem bontották le a Budapest Közút Zrt. emberei, és aznap a Podmaniczky utcában is csak félig sikerült kihúzni egyet a földből. A bakiparádéról itt olvashat részleteket.Közben Simicska Lajos cége, a Mahir Cityposter Kft. bejelentette: azonnali hatállyal biztonsági őröket keres hirdetőoszlopainak védelmére, és egy washingtoni, illetve a luxemburgi székhelyű nemzetközi bíróságtól kér segítséget, de fontolóra veszi azt is, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy megvédje a budapesti hirdetőoszlopokat.


Dubajból hazatérve alaposan megdolgoztatta ügyvédeit a héten Simicska Lajos, nemcsak az oszlopháború miatt, hanem a TV2 ügyében is: most épp úgy tűnik, hogy Andy Vajnáé a TV2, ebbe azonban Simicskáék nem nyugszanak bele. A TV2-t ugyancsak magáénak vindikáló, a Simicska üzlettársa, Fonyó Károly tulajdonában álló Megapolis Media Zrt. törvényességi felügyeleti eljárást kért a Cégbíróságnál. A Megapolist képviselő ügyvédi iroda a VS.hu-t úgy tájékoztatta, hogy beadványuk több ponton is kifogásolta a Cégbíróság eljárását, azt, hogy a cégbíró két napon belül bejegyezte a TV2 tulajdonosaként Andy Vajna cégét, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-t. A témában a hét elején Andy Vajna interjút adott a Népszabadságnak, azt mondta, Orbán Viktor is tudta, hogy mire készül.


Említettem neki, hogy belevágok ebbe a bizniszbe, de túlzás lenne azt mondani, hogy 'megbeszéltük'.


Andy Vajna közben a rádiós piacon is nyomul és a hetekben új cégeket is gründolt: a vagyonkezeléssel foglalkozó Bright Times-t és a Lucky Venturest is december 1-jén alapította. Kérdésünkre nem kívánt válaszolni, hogy milyen tevékenységet végeznek majd az új vállalkozások, mindenesetre kiterjedt média- és kaszinóbirodalmának a vagyonkezelése most sok feladatot jelenthet az üzletembernek.

Ami utóbbit, a kaszinókat illeti, kiderült, ki indíthat először először legálisan online kaszinót: az osztrák tulajdonban lévő soproni kaszinó üzemeltetését az állam újabb tíz évre koncesszióba adta, és ennek szerződésében már a távjáték lehetősége is szerepel. Az üzletet várhatóan Andy Vajna sem hagyja ki, online szerencsejátékban ugyanis kizárólag a kaszinókra kiadott koncessziók tulajdonosai, valamint rajtuk kívül két állami szereplő rúghat labdába. Ez jelenleg azt jelenti, hogy a többi között a TV2 csatornát éppen birtokba vevő filmproducer üzlete hízhat, Andy Vajna Las Vegas Casino Kft.-je öt játéktermet is üzemeltet, évente 5-7 milliárd forint profitot téve zsebre. Az üzletember állítása szerint ennek többségét idehaza fekteti be, és az állami banki hitel mellett ebből finanszírozta a TV2 csatorna megvételét is.

A Vajnának banki hitelt nyújtó Eximbank az elmúlt hetekben nemcsak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elkezdett olyan ügyleteket finanszírozni, amelyeknek köze sincs a magyar termékek vagy szolgáltatások exportjához, hanem azzal is, hogy a Századvéggel készítteti el üzleti stratégiáját. A gazdaságkutató egy füst alatt elnyerte az Eximbankkal szimbiózisban működő másik állami cég, az Exporthitel Biztosító megbízását is.

Lassan pont kerül az FHB kontra állam „kakaskodásának” végére is: az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatósága csütörtöki ülésén úgy döntött, lehetővé teszi az államnak, hogy részt vegyen a bank zártkörű tőkeemelésében. Az MNV korábban azt kifogásolta, hogy kizárták az emelésből, amelyről a bank december 28-i rendkívüli közgyűlése döntött. Itt egyébként 67,5 százalékos, a részvények kibocsátási értékén maximum 4,45 milliárd forintos tőkeinjekcióról döntöttek, amelyet zárt körben lehet lebonyolítani.

Sokak meglepetésére Demján Sándor kiszállt a Gránit Bankból. Részesedését eladta Hegedüs Éva elnök-vezérigazgatónak, a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden, késő este kiadott közleménye szerint pedig az állam eddigi 49%-os részesedését 49,97%-ra emelte a Gránit Bankban.


CSOK a közmunkásoknak is?

Még megbecsülni sem tudják, mennyibe kerülhet majd az államnak az új családtámogatási rendszer. Néhány banknál már igényelhető az új támogatott lakáshitel. Összeszedtük, mire lesz szüksége annak, aki a maximális 20 millió forintot szeretné megkapni: türelemre, sok iratra és – paradox módon – sok pénzre. A nagyon alacsony jövedelműeknek esélyük sincs arra, hogy igényeljék a hitelt.

A 10 millió forintos hitel havi törlesztőrészlete

  • 25 év esetén közel 48 ezer forint,
  • 20 év esetén 55,5 ezer forint,
  • 15 évnél 69 ezer forint,
  • 10 évnél pedig 96,5 ezer forint.
Ugyanez az átlagos piaci kamatokkal számolva 25 évre 63 ezer forint, 10–20 évre pedig 70,3–110 ezer forint lenne.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ennek ellenére arról beszélt, hogy a kormány azon is dolgozik, hogy a közfoglalkoztatás területén működjön a rendszer. Sokan már most is nehéz helyzetben vannak, mert a régi szocpol már, az új pedig még nem él, a határidő viszont maradt továbbra is 120 nap. A hvg.hu figyelt fel azokra, akiket szorít ez a határidő, mert most kell beadniuk a papírjukat a bankba.Akik százmilliókért vettek földet

A tavaly év végén indult földárverések újabb eredményei kerültek nyilvánosságra. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről, a miniszterelnök barátjáról kiderült, hogy a megengedettnél 100 hektárral több, összesen 400 hektár állami földet vásárolt magának. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Klub Híradójának kérdésére, hogy ez miképp fordulhat elő, azt válaszolta, hogy ha valaki nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, akkor a tulajdonjogot úgysem jegyzi be a földhivatal. Mészáros Lőrinc rokonai is sok földet vettek, összesen 1941 millió forintot költöttek, és ezzel 1391 hektár földhöz jutottak.


L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár feleségének földvásárlásai pedig a 24.hu-nak szúrtak szemet. A Nemzeti Földalapkezelő honlapján közzétett tájékoztatókból derült ki, hogy Vass Eszter – aki fitneszedző – korábban már ismertté vált 21,5 milliós földvásárlása után 225,2 millióért vett egy 197 hektáros területet is.


Iszonyatos leépítés jöhet a közszférában?

Közben elindult a quaestorosok kárrendezése, az igényeket február 15-ig lehet benyújtani. A Quaestor korábbi kamuvezetője, Orgován Béla pedig új céget alapított, építőipari vállalkozása lett. Az Enilontal Építőipari Kft. hárommillió forintos törzstőkéjű, egyszemélyi tulajdonosa és egyben ügyvezetője is Orgován. A nyolc általánost végzett férfinak nem ez az első vállalkozása, tavaly januárban egyszerre két céget is indított: az Onszid-Ma Kft.-nek 11 dolgozója van, és saját tulajdonú ingatlanokkal kereskedik, míg a Konimonika Kft. irányítástechnikával foglalkozik.

Nagyot szólt a hét elején Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettes bejelentése is, bár a számok, amelyeket említett, nehezen értelmezhetők. Azt mondta, még ebben a kormányzati ciklusban 150 ezer állami alkalmazott kerülhet át a versenyszférába, a hosszú távú terv pedig az, hogy az egymillióból 600 ezren a piaci szférában folytassák.A végső cél az, hogy a „skandináv példát követve” a mintegy 4 milliós magyar munkaerőpiac 10 százaléka dolgozzon csak az államnak, ne a mostani fenntarthatatlan rendszer működjön tovább, amikor 3 millió dolgozó tartja el az egymillió állami alkalmazottat – mondta a VS.hu-nak Csepreghy Nándor, hozzátéve, munkahelyek csak a bürokráciában fognak megszűnni, az egészségügy, oktatás, rendvédelem területe biztosan érintetlen marad. A változást itt is az ügyfélbarátibb ügyintézéssel indokolja a kormány, akárcsak a NAV esetében: a hét elején nevezték ki az összevont adó- és vámigazgatóságok új vezetőit, akiktől azt várják, hogy mutassák meg az adóhivatal ügyfélbarát arcát. Az új igazgatók kinevezésekor Varga Mihály szakminiszter és Tállai András miniszterhelyettes ígért még teljesen új adózási rendet, életpályamodellt és lőfegyverekhez alkatrészeket a revizoroknak.

A nemzetgazdasági miniszter tartott a héten egy másik sajtótájékoztatót is, ott bejelentette, hogy a várt 2,4 százalék helyett 2 százalék volt tavaly a hiány. Azt is közölte, hogy az államadósság 76 százalék alá süllyedhetett 2015-ben, ami kedvezőbb az egy évvel korábban regisztrált 76,2 százaléknál. A kormány 2016-ra 1,6 százalékos pénzromlással számol.


Baj van Kínában. Újabb válság jön?

A világban közben Soros György újra megkongatta a vészharangot, egy egy Srí Lankai gazdasági fórumon arról beszélt, hogy egy újabb gazdasági válság küszöbén állunk.


Kínának jelentős korrekciós problémája van. Azt mondanám, hogy ez egyenlő egy válsággal. Ha megnézem a pénzügyi piacokat, akkor egy komoly kihívást látok, ami arra a válságra emlékeztet, amely 2008-ban kezdődött

– jelentette ki a magyar származású milliárdos a Bloomberg szerint.

Az mindenesetre tény, hogy a kínai tőzsdén a héten többször is fel kellett függeszteni a kereskedést, mert olyan mértékben zuhantak az árfolyamok, holott még az állam is részvényvásárlásba kezdett, hogy megállítsa a pánikot. Mindez a világ szinte összes pénzpiacára kihatott, és még alacsonyabb lett a nyersanyagok, így az olaj ára is, hiszen várhatóan a kereslet is szűkül majd ezen termékek iránt.