Uniós feketelista készül

Fotó: Getty Images/iStockphoto / EmilieGerard

-

Adókikerülés-ellenes uniós feketelista létrehozásáról egyeztettek az Ecofinen.


Az adócsalásnak és adókikerülésnek nem szabad gyakorlattá válnia, ennek érdekében készülne egy uniós pénzügyi feketelista, amelynek részleteiről egyeztettek a gazdasági és pénzügyi tanács szakpolitikusai – mondta el Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztos a gazdasági és pénzügyi tanács (Ecofin) brüsszeli ülését követően kedden.

Dombrovskis elmondta, mivel az unió számos országának magas rangú vezetője és számos vállalata érintett a Panama-botrányban, az Európai Unió hatékonyabb fellépést sürget az illegális vagy tisztességtelen adózási gyakorlatokkal szemben.

Az uniós szakpolitikusok egy közös, uniós feketelistát terveznek az adóparadicsomokról, kiegészítve a nem együttműködő joghatóságokkal és az adóparadicsomokban működő pénzügyi intézményekkel, ez tartalmazná a szankciókat is.

A vita során a miniszterek többsége az adóparadicsom meghatározása során a nulla vagy egy azt megközelítő adókulcsot alkalmazó országok idesorolása mellett érvelt Nagy-Britannia, Málta és a Balti országok ellenvéleménye mellett.

A biztos reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetéseket követően az év végéig meg tudják küldeni javaslataikat az uniós tagállamoknak véleményezésre, hogy 2017 végétől azonos kritériumok alapján össze lehessen állítani az uniós listát.

Az uniós biztos szerint a terv jogilag kötelező érvényű intézkedéseket fogalmazna meg a vállalatok leggyakoribb adóelkerülési gyakorlatai ellen.

Emellett az Európai Bizottság az adócsalás és az adókikerülés ellen folytatott küzdelme során a káros gyakorlatot folytató tanácsadók megbüntetését is tervezi, ennek érdekében nyílt konzultációra hívja a témában érintetteket.

A tanácskozás részleteit ismertetve elmondta, az olasz hatóságok kérése nyitott fülekre talált a szakpolitikusok között, és a menekültválság pluszköltségeihez hasonlóan a földrengéskárok okozta kiadásokhoz is jelentős mértékben hozzájárul az Európai Unió.