Újabb Quaestor-vagyon került zár alá - frissített

Fotó: MTI/MTVA / H. Szabó Sándor

-

A nyomozást vezető nyomozó az M1-en bejelentette, a győri ETO Parkot is hatósági zár alá vették. Az önkormányzatnak csak a stadion kell, a pláza és a hotel nem.


A Quaestor vagyontárgyai között hatósági zár alá vették a Győri ETO Parkot és a stadiont is - nyilatkozta az állami tévének a nyomozást vezető fővárosi főügyész. A gyanúsítás után már megkezdődött a vagyonvisszaszerzés, gépkocsikat, üzletrészeket, készpénzt, ingatlanokat foglaltak le - tette hozzá Ibolya Tibor.


A főügyész a gyanúsítás részleteit nem árulta el, annyit közölt, hogy .


"a cselekmény minősítése csalás"

Mint mondta, ez egy nehezen bizonyítható bűncselekmény, ezért minden olyan nyomozati cselekményt el kellett végeztetniük, amely megalapozottá teszi a gyanút. A Magyar Nemzeti Bank feljelentése csak arról szól - folytatta -, hogy a Quaestornál bűncselekmények történtek, de ekkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen bűncselekmények. Mivel kár keletkezett, ezért a csalás gyanúját próbálták megalapozott gyanú szintjére hozni. Ibolya Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: nem akar olyan országban élni, ahol egy feljelentés után egy nappal bárkit le lehet tartóztatni.


Amikor a büntetett előéletű Orgován Béla nevére írta a céget, Tarsoly Csabával szemben a megalapozott gyanú „kijegecesedett" - mondta a főügyész.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Buda-Cash-ügyben sem intézkedtek gyorsabban a nyomozók, talán egy vagy két nappal hamarabb állították elő a gyanúsítottakat - mondta. Ez mindkét ügyben két hét alatt történt meg, amit nemzetközi összehasonlításban is gyorsnak nevezett.

Mi folyik Győrben?

Arról már korábban írtunk, hogy a győri önkormányzat csak a stadiont vinné, a hotelt és a bevásárlóközpontot nem.

Összesen mintegy 30 milliárdos projektbe kezdtek a Győr külterületén álló stadionban. 17 hektáron, 23 ezer négyzetméteren üzletek, 7 ezer négyzetméteren irodák épültek 2009-ben a Magyar Fejlesztési Bank 17 milliárd forintos támogatásával, 1,36 milliárd forintból pedig hotel épült. Az ETO Park az Árkád után Győr második legnagyobb bevásárlóközpontja lett. Kihasználtságát tekintve azonban az utolsó helyen kullog, az üzlethelyiségek fele üresen áll.

A Quaestor-botrány kirobbanása után csődvédelmet kért a Győri ETO FC Kft., csütörtökön pedig lemondott az ügyvezető igazgató, Ökrös András. Az Audi nem szponzorálja tovább a klubot; Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint külföldi befektetők menthetik meg a csapatot. Borkai Zsolt polgármester elmondta: közpénzből nem támogatják a profi futballt, de a város beáll a klub mögé, a sportlétesítményeket is átvenné. „Az önkormányzat nyilván nem veheti át sem a bevásárlóközpontot, sem a szállodát” – mondta a polgármester a Kisalföldnek. A pénteki közgyűlésen a győri városvezető arról beszélt, hogy „ETO-ügyben ördöngös jogi helyzet alakult ki, ezért még segíteni is nehezen tud az önkormányzat”. Borkai szerint még így is lenne befektető, aki átvenné a klubot, de a mostani tulajdonos nem fogadta el az ajánlatot.