Újabb pert nyert a főváros a Bálna-ügyben

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A bíróság jogerős ítélete szerint a fővárosnak nem kell kifizetnie a Bálna generálkivitelezője által számon kért 202 millió forintot.


A WHB Építő Kft. 658 500 eurót (202 millió forintot) követelt a Városházától. A bíróság megállapította, hogy a főváros nem állt jogviszonyban a generálkivitelezővel, elszámolási kötelezettsége sem volt vele szemben.

A főváros közleménye szerint a Városháza már korábban megegyezett a generálkivitelezővel, és elszámolt a beruházó Porto Investment Kft.-vel is. Ezzel egyrészt lehetőséget teremtett a WHB számára, hogy a generálkivitelező megkapja a Portótól a behajthatatlan követelését, másrészt hogy az építésben részt vett, de a kivitelező által ki nem fizetett vállalkozók is hozzájussanak a pénzükhöz – írja az MTI.

Legutóbb márciusban nyert pert a Bálna-beruházással kapcsolatban a fővárosi önkormányzat, akkor az MKB-val szemben. A Kúria akkor elutasította az MKB fővárosi önkormányzat elleni 25 millió eurós (7,7 milliárd forintos) keresetét.

A Duna-parti közraktárak helyén tavaly november 8-án nyílt meg a Bálna Budapest kulturális és kereskedelmi központ (korábban CET). Az építkezést eredetileg 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A beruházó Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt; 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést.