Újabb nagybank akarja magához csábítani az egykori devizahiteleseket

-

Két hete indult a bankok nagy harca az elszámoltatási leveleket kézhez kapó egykori devizahitelesekért, mától az Erste vitte lejjebb a kamatait. Egyre olcsóbb kölcsönök vannak a piacon, és maga a bankváltás sem kerül sokba.


Március 16-ától kedvezményes kamattal kínálja lakáshiteleit az Erste is, csatlakozva ahhoz a hullámhoz, amely a banki elszámoltatást követően elindult a hazai bankok körében. Az olcsóbbá tett hiteleket azok igényelhetik, akik korábban más banknál adósodtak el, és most lecserélnék kölcsönüket, miután megkapták bankjuktól az elszámolós leveleket. (Ezt most első körben az eddigi devizahitelesek kapják, április végéig bezárólag, de augusztustól azok is számíthatnak rá, akik már korábban forintosították a kölcsönüket.)


5 százalék alatti THM

Az Erste most lakáscélú hitel kiváltására 6 hónapos referenciakamat kamatperiódussal, 5 éves kamatfelár-periódussal és két kedvezménykategóriában kínálja hitelét. A legnagyobb kamatkedvezményre (az 1. kedvezménykategória igénybevételére) az jogosult, aki vállalja, hogy havi 200 ezer forintos jövedelmét az Ersténél vezetett törlesztési számlájára utaltatja. A kamat ebben az esetben 6 havi BUBOR + 2,50 százalék, a teljes hiteldíjmutató így igen kedvező: 4,81 százalék.

A 2. kedvezménykategóriába azok esnek, akik csak 100 ezer forintos jövedelmet utaltatnak a bankhoz, ebben az esetben a kamat 6 havi BUBOR + 3,40 százalék, a THM pedig 5,75 százalékra jön ki.

A bank ráadásul nem számít fel folyósítási jutalékot, az értékbecslési díjat visszatéríti a folyósítást követően, engedményt ad a közjegyzői díjból és néhány egyéb tételből is. Ez magyarul annyit tesz, hogy legfeljebb 50 ezer forint kell ahhoz, hogy az ember megkezdje a bankváltást és a hitelkiváltást, de a végső számla – például a 30 ezer forintos értékbecslés utólagos visszatérítése miatt – alacsonyabb lesz. És mivel most a törvény is segíti a hitelkiváltást, a régi bank (amelyiket otthagy adós) nem számíthat fel semmilyen költséget. Egyébként első körben nem is kell bemenni a régi bankba a cserét jelezni, hiszen az Ersténél is elfogadják az elszámolólevelet a tőketartozás igazolásához.


Ennél is jöhetnek még jobb ajánlatok

Hogy az elmúlt 1-2 hétben – például a K&H vagy a CIB által – piacra dobott egyre olcsóbb hitelek után lesz-e még jobb banki ajánlat, arra Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint egyértelmű igen a válasz. Mint a VS.hu-nak elmondta, most mindenki jobban teszi, ha az elszámolási levél kézhezvételét követően körülnéz a piacon, és összeveti az ajánlatokat, mert még a következő napokban is élesedhet a banki verseny. Az pedig már most látszik, hogy bár mindenki a legjobb adósokra lő, kicsit minden banknál máshol vannak a hangsúlyok.

„Ha legalább 8 milliós hitelösszeg kell, akkor a pillanatnyi állás szerint jobb a CIB, mint az Erste, ott legalább 12 hónapos a kamatperiódus és nem is kell a jövedelmet a bankhoz utalni. Átlagos, 5 milliós hitelnél viszont lehet, hogy az Erste a jobb, attól függően, hogy az ember mennyi jövedelmet utal a bankhoz” - mond egy példát Gergely Péter.