Újabb 190 millió forintot fial a tanácsadóknak az útdíjrendszer

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a rendszer átalakítására készül, legalábbis erre írta ki a 190 milliós keretösszeget.


Ismét a MultiContact Consulting Kft. nyert egy olyan közbeszerzést, amelyet az útdíjfizetéssel kapcsolatos tanácsadásra írtak ki. Ez az a tarifa, amelyet a teherautók után fizetnek a megtett út arányában, és amely 2013 nyarától évente 150 milliárd forintnál is több pénzt hoz a költségvetésnek. Az útdíj megfizetését ellenőrző kamerák ráadásul sok minden más ellenőrzésére alkalmasak. Így például a gyorsforgalmi utakra szükséges matricák kontrollálására vagy az áfacsalók kiszűrésére.


A MultiContact és egy másik cég 2012-ben még az autópálya-kezelőtől kapott megbízást a rendszer kiépítésének előkészítésére. A tanácsadásért akkor 1,3 milliárd forint járt a két nyertesnek, bár az eredetileg becsült összeg csak 810 millió forint volt. A két vállalkozás tavaly februárban ugyancsak győztese volt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató közbeszerzésének, a pénzügyi és műszaki tanácsokra akkor 404 millió forintja volt az állami cégnek. A MultiContact volt az egyik kiválasztott azon a tavaly áprilisi pályázaton is, amelynek keretében a Kormányzati Informatikai Fejlesztési ügynökség 150 millió forintot költhetett el uniós projektekhez szükséges szakmai szolgáltatásokra.

A Közbeszerzési Értesítőben most megjelent eredményhirdetés szerint ezúttal azzal számolnak, hogy a nyertes ajánlattevő 7 ezer munkaórát fordít majd az útdíjfizetési rendszer átalakításához szükséges műszaki szakértői és igazgatás-szervezési tanácsadásra, és ezt egy 190 millió keretösszeg terhére teheti meg. A MultiContacton kívül a Kürt Zrt. is pályázott a munkára.

A MultiContact tulajdonosa Pető Gábor és Kustán Szabolcs, valamint 2013 júniusától Som Attila. Ő Szmodics Zsoltot váltotta, aki annak a Tigra-csoportnak a projektmenedzsere, amely informatikai cég ugyancsak népszerű pályázó a közbeszerzéseken, és a 2010-es kormányváltás után több államigazgatási szervezet átvilágítására kapott megbízást, és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató a Tigra-csoport egyik cégének közbeiktatásával vásárolta fel a választási informatikai rendszert kifejlesztő IdomSoft Zrt.-t is.