Új földesurak: a sukorói értékbecslőtől a tanya új osztrák lakójáig

Fotó: MTI/MTVA / H. Szabó Sándor

-

Íme a régi-új földesurak megyei toplistái Baranyától Jász-Nagykun-Szolnok megyéig. A meglepő vagy akár csak ismerős nevek mellett azért a legnagyobb állami földterületeket kihasító agrárvállalkozók többnyire a valóban jól működő gazdaságuk létét igyekeztek bebiztosítani a több száz millió forint elköltésével a decemberi árveréseken.Baranya

 1. Teklovics László – 255 hektár 152,650 millió forintért
 2. Fábos Pálné – 175,2 hektár 266,650 millióért
 3. Vass Péter – 172,4 hektár 289,750 millióért
Teklovics László talán elsősorban nem is magának, hanem fiának vásárolt. Bár Balatonudvari volt független polgármestere korábban maga is gazdálkodó, lótenyésztő volt, de később feladta, villamosmérnök fia, Teklovics Ákos viszont elsősorban juhokkal és kecskékkel folytatta a családi gazdaságot, amely mára szépen kinőtte magát, és úgy tűnik, ismét nyitott a lovak felé is.Fábos Pálné egy kétgenerációs gazdálkodó család egyik tagja, milliárdos cégcsoporttal, amelynek bár korábban is voltak német kapcsolatai, ennek ellenére sokatmondó, hogy a család cégeinél éppen augusztusban jelent meg egy komoly német befektető. Helmut Bohnhorstot Németországban sem a kisebb agrárvállalkozók között tartják számon.

Vass Péter függetlenként, baloldali támogatással győzött a szigetvári önkormányzati választásokon, de az állatorvos húsipari cégcsoportja már jóval korábban megvolt, mint hogy ő politikai pályára lépett volna. Csak a Szigetvári Hústermelő Kft.-je évente 3-3,5 milliárd forintos forgalmat bonyolít le 100-400 millió forint haszonnal. Most viszont a rolót is lehúzhatta volna, ha nem sikerül az állattartáshoz szükséges földet bebiztosítania, amihez fia is hozzájárult bő 100 millió forinttal, amiből 62,5 hektárra futotta.


Bács-Kiskun

 1. Fülöp János Róbert – 458,9 hektár 661,5 millió forintért
 2. Hatvani Zalán – 342,3 hektár 699,550 millió forintért
 3. Garai Mária – 286,5 hektár 415,350 millióért
Fülöp János Róbert neve a Gyurcsány-kormány idején elhíresült sukorói telekcserével kapcsolatban merült fel. Ő volt az egyik tulajdonosa annak a cégnek, amely az állam számára hátrányosnak ítélt értékbecslést végezte. 2010-ben viszont a fia, Fülöp Róbert élesben lépett politikai pályára, először fideszes önkormányzati képviselőként, majd 2014-től Kiskunhalas polgármestereként. A család az agráriumban eddig nem nagyon mutatkozott meg, inkább befektetési tanácsadással, hulladékgazdálkodással, kereskedelemmel foglalkozik. Fülöp János Róbert az első Orbán-kormány idején a Szerencsejáték Zrt. egyik igazgatósági tagja olt, veje, Ván Barna pedig Zuschlag János pénznyelő ifjúsági egyesületeinek a számláit könyvelte.

Hatvani Zalán többgenerációs családja a víziszárnyasoktól kezdve a lovakig, a takarmánykeverőtől a fuvarozásig az állattenyésztés számos ágában kipróbálta magát, és a jelek szerint nem is eredménytelenül. A cégcsoport egyik zászlóshajója, az Integrál-Hat Kft. 5 milliárd forintos éves forgalmán bő félmilliárd forintos profit jön össze, amit gondos gazda módjára újból és újból befektetnek, osztalékkifizetésnek nyoma sincs. Más kérdés, hogy a földárverés meghirdetése előtti pillanatig, 2015 májusáig egy offshore cég is az Integrál-Hat tulajdonosai között volt.


néhány igazi terepes fotó...

Közzétette: Hatvani Lovastanya Kecel – 2015. december 29.

Garai Mária Bácsalmáson elsősorban azzal kötődik a mezőgazdasághoz, hogy Kárpáti László édesanyja. Kárpáti László számos agrárcégben tulajdonos, köztük a BácsAgro Zrt.-ben, valamint az eddig több ezer hektáron gazdálkodó Hód-Mezőgazda Zrt.-ben. (Ez utóbbit már a szocialisták privatizálták, legfőbb tulajdonosa az egyik legnagyobb hazai agrárvállalkozó, Harsányi Zsolt.) Ezeknek a cégeknek az együttes éves forgalma több 10 milliárd forint, amelyen a haszon is milliárdos nagyságrendű. Csakhogy a kisebb állattartókat összefogó Hód-Mezőgazda a bérlemények nagy részét a földbérleti pályázatok alapján 2017-től elveszíti, így a tulajdonosok most a földárveréseken kárpótolják magukat.


Békés

 1. Miskucza Péter – 294,6 hektár 862 millió forintért
 2. Kun Mihály – 290,9 hektár 789,950 millió forintért
 3. Sojnóczki Márta – 276,3 hektár 838,7 millió forintért
Miskucza Péter annak a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nek a termelési igazgatója, amely eddig 8 ezer hektáron gazdálkodott, mostantól azonban gyakorlatilag föld nélkül maradt, mert a bérleményeket mások kapták. Így ha működtetni akarták az eddigi, több milliárd forintos forgalmú kukoricatermesztést, akkor ahhoz föld kellett. Ehhez járult hozzá a debreceni egyetemen is tanító agrármérnök az egymilliárd forintot közelítő befektetésével.

Kun Mihály alig 800 milliójával csak a második helyre szorult, pedig a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nek valójában ő a főtulajdonosa. Kettejüknek együtt viszont már majdnem 600 hektárjuk van, és ha ehhez még hozzátesszük, hogy csaknem 100 hektárra a cég egy másik munkatársa is sikeresen licitált az árverésre meghirdetett mezőhegyesi területeken, akkor már valami kiindulópontja lehet a további tevékenységnek.

Sojnóczki Márta nevénél ugyancsak feltűnik a ménesbirtok e-mail címe, így nem kizárt, hogy ez a birtoktest sem szakad ki a gazdálkodásból, mint ahogy a Sojnóczki István által megvásárolt 78 hektár sem. Verseny mindenesetre nem volt a mezőhegyesiek között, a birtokok kikiáltási áron keltek el.Borsod-Abaúj-Zemplén

 1. Osvay Bernadett – 281 hektár 356,750 millió forintért
 2. Szabó Péter – 257 hektár 347,2 millió forintért
 3. Hagyacki József – 222,6 hektár 262,4 millió forintért
Osvay Bernadett jogászként, ügyészként jutott most a legnagyobb borsodi állami földterülethez, gyökértelennek mégsem mondható az agráriumban. Itt is családi összefogásról van szó, hiszen éppúgy a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának tagja, mint ahogy testvére, valamint a bevásárláson második helyen végző férje.

Szabó Péter licitjével is az egykori szerencsi tsz gazdálkodói próbáltak földhöz jutni. Ezt az agrárcéget is a szocialisták idején privatizálták. Az Osvay–Szabó-duón kívül a cég vezérigazgatója, Osvay György Tibor is leütött 32 hektárt, valamint az Osvay család egy negyedik tagja is hozzájutott 126 hektárhoz. A família összes költése mintegy 900 millió forint. A szabolcsi cégnek amúgy nem megy rosszul, 5 milliárdot közelíti az éves forgalma, és ezen száz-kétszáz milliós haszon akad.

Hagyacki József már a két évvel ezelőtti földbérleti pályázatokon is jól szerepelt, magánszemélyként és Puszta Agro Kft.-jével több mint 400 hektárhoz jutott, most egy kicsit be is vásárolt. Hagyacki mezőkövesdi kötődésű, ahogy az újdonsült adóhivatali főnök, Tállai András államtitkár is. Tállai a Mezőkövesdi Zsóry Sportegyesület elnöke, Hagyacki József pedig a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. ügyvezetője.


http://mezokovesdzsory.hu/pinter-attila-az-uj-edzo/

Közzétette: Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület – 2015. december 30.

Csongrád

 1. Besenczy Zoltán – 271,2 hektár 197,3 millió forintért
 2. Mátó-Pál Andrásné – 242,7 hektár 344,750 millió forintért
 3. Varga Zoltán Krisztián – 236,8 hektár 520,5 millió forintért
Besenczy Zoltánt a vele azonos címen jegyzett Besenczy Zoltántól a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet megkülönböztetni, mindenesetre egyikük a volt szarvasi fideszes alpolgármester, másikuk pedig az ő fia. Ketten együtt viszont már 501,2 hektárra csaptak le az árverésen, amiért 387 millió forintot kell fizetniük. Az idősebb Besenczy csak az Art-Farm Kft.-ben érdekelt, amelynek 200-300 millió forintos árbevétele van, és évente néhány tízmilliós profitja. Az ifjabb Besenczy viszont több marhatenyésztő és tejipari cégben is tulajdonos.

Mátó-Pál Andrásnét keresve sem lehet megtalálni. Az egyetlen nyom, amely a 344 millió forintot elköltő földbirtokos kapcsolataira utal, a lakhelye. Apátfalván szomszédja ugyanis a Gyenge család, amely anyai ágon ugyancsak Mátó. És habár Gyengéék egyenként nem jutottak fel a toplistára, együtt viszont 341 hektárra tettek szert több mint 515 millió forintért. Az Apátfalvi Búzakalász Kft. sokak (sok Gyenge és Mátó) szövetkezése, ami együttesen már félmilliárdos árbevételt eredményez.

Varga Zoltán Krisztián ugyancsak egy családi agrárvállalkozás egyetlen tagja, ha azonban a többiek szerzeményeit is hozzáadjuk, akkor a Varga család is bőven 300 hektárnyi birtok fölött rendelkezik, 656 millió forintért 364 hektárhoz jutottak. A kisteleki vállalkozás eddig is több száz hektáron gazdálkodott, de a mezőgazdasági gépszerelői végzettségű Varga Zoltánnál a prímet az Euro Noliker Kft. viszi, amely jármű-kereskedelemmel foglalkozik, éves forgalma 2014-ben már 6 milliárd forint fölött volt, és ezen több mint félmilliárdos profitot könyvelt el.


Fejér

 1. Mészáros Lőrinc (és Mészáros Lőrinc) – 403,6 hektár 505,7 millió forintért
 2. Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla – 297,5 hektár 407,350 millióért
 3. Lengyel Péter – 280,4 hektár 357,750 millió forintért
Ha véletlenül nem Mészáros Lőrinc végzett az élen a földliciten, mert a feltételezések szerint 400 hektárt csak apa és fia együttesen érhettek el, akkor is a felcsúti polgármester felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla és családja a legnagyobb új földesúr Fejérben. Még akkor is, ha ezért a címért ebben a megyében nagyon sokan versenyben voltak, hiszen a Mészárosokon kívül még több mint húszan jutottak 200 hektárnál is nagyobb saját tulajdonú birtokhoz.

Ez az országban egyedülálló tülekedés, ennek eredményeként még L. Simon László államtitkár felesége, Vass Eszter is bőven lecsúszott a dobogóról a maga 278 hektárjával. Itt terjeszkedett Orbán Viktor kormányfő vejének a családja, Tiborczék 300 hektárra tettek szert, és itt vett újabb földeket a felcsúti Flier János, aki az Orbán-gazdaságban is be szokott segíteni. Rokonával együtt 200 hektárral gyarapodott. A budapesti lakcím ellenére pedig az Eppel család sikeresen szerzett meg több mint 500 hektárt azokból a területekből, amelyeket a szocialistákhoz kötődő Leisztinger Tamás cégei béreltek az államtól.


Orbán Viktor; plebejus kormányzás; Mészáros Lőrinc


Lengyel Péter csak családi kapcsolatai révén köthető a mezőgazdasághoz, miközben az azonos címen lakó Lengyelné Schwan Tünde ugyancsak értékes gárdonyi területekhez, méghozzá 245 hektárhoz jutott. Ketten együtt több mint 700 millió forintot költöttek az árveréseken. A család nagyágyúja mégis Lengyel Attila, aki vegyészmérnökként dolgozott a Molnál is, ahol a motorhajtóanyag-gyártást irányította, majd Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalkozásának és piacvezető izocukorgyártójának, a Hungranának az ügyvezető igazgatója lett. Onnan viszont tavaly nyáron felállt, hogy beindítson egy új projektet, méghozzá azzal a Kárpáti Lászlóval, akinek birtokai (részben családi kapcsolatai révén) Bács-Kiskunban és Csongrádban szaporodnak.


Győr-Moson-Sopron

 1. Varga András – 202,1 hektár 332,650 millió forintért
 2. Neumann Albert – 191,5 hektár 352,850 millió forintért
 3. Szalay Kornél – 176,7 hektár 265,1 millióért
Varga András a Miklósmajori Mezőgazda Kft.-ben tulajdonos, amely egy kisebb agrárcégnek számít, ám a tulajdonostársakon keresztül egy több ezer hektáron gazdálkodó állattenyésztő cégcsoporthoz kötődik. Fejér megyével ellentétben ezen a területen jóval lanyhább volt az érdeklődés az állami földek iránt, még sok olyan területre sem csaptak le a vállalkozók, amely Simicska Lajosék bérleménye.

Az árverési hirdetményben Neumann Albertként szereplő gazdálkodó valójában Albert Neumann. Ő, pontosabban ők – mert azonos nevű apáról és fiáról van szó – cégükben, a Hunag Kft.-ben még ausztriai címükön, Zurndorfban szerepelnek, miközben a licitálásért valamelyikük már a hegyeshalmi Malom tanya lakója lett. A Hunag Kft. egyébként nem túlságosan nagy cég, éves forgalma mindössze százmilliós nagyságrendű.

Szalay Kornélt nem sikerült beazonosítanunk, mindössze annyi mondható el, hogy éppúgy kapuvári területekre licitált, mint ahogy Varga András.


Hajdú-Bihar

 1. Bíró László – 277,5 hektár 476,8 millió forintért
 2. Szakál László – 258,8 hektár 614,5 millió forintért
 3. Majtényi László Ákos – 253,1 hektár 201,750 millió forintért
Bíró László püspökladányi családi vállalkozásai gabonatermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Az ezt kiszolgáló saját tulajdonú területek további 82 hektárral bővülnek, miután Bíró László testvére sikeresen licitált. A családhoz köthető cégek néhány száz milliós forgalmat bonyolítanak, amin évi 50-100 milliós haszon van.

Hajdúdorogi lakcímén kívül gyakorlatilag semmit sem árul el magáról Szakál László, pedig nem kevés pénzt fordít földvásárlásra.

Majtényi László Ákos nyomdaipari mérnökként kóstol bele a földművelésbe, miután 2009-ben családi keretek között beindította saját vállalkozását. Az F-M Pack Kft. és a körülötte kialakult cégcsoport élelmiszeripari csomagolóanyagokat gyárt, és ma már egymilliárd forint körül van az éves árbevétele. Debrecenben egyébként ugyanarról a lakcímről, mint amelyik Majtényié, Forgács Beáta is sikeresen licitált csaknem 200 hektárra, sőt a szomszédos házból Forgács Barnabás is földtulajdonos lett, méghozzá 168 hektáré. Forgács Beáta korábban tulajdonos is volt Majtényi egyik nyomdaipari cégében, éppúgy, mint Forgács Barnáné. Az F-M Pack bemutatkozó oldalán Majtényi László hangsúlyozza, hogy a vállalkozás elindításakor nagy segítségükre volt egy helyi takarékszövetkezet. A Polgári Takarékszövetkezetnek akkoriban Forgács Barnáné volt az egyik felügyelőbizottsági tagja, Forgács Beáta pedig a debreceni üzleti központban dolgozott.


Heves

 1. Utassy Györgyi – 297,3 hektár 334,450 millió forintért
 2. Nagy Ádám – 257,3 hektár 334 millió forintért
 3. Süveges Györgyike – 196,8 hektár 68,950 millió forintért
Utassy Györgyi személyét elsősorban az azonos lakcímmel licitáló apuka, Utassy László határozza meg. Utóbbi az OTP Bank igazgatóságának külső tagja, a Mekantil Bank elnök-vezérigazgatója. Utassy László tulajdonos a Fauna Zrt.-ben is, amely a környéken vadásztatással foglalkozik. Lánya mellett Utassy László további 164 hektárral gyarapította a családi földvagyont, amelyért együttesen csaknem 440 millió forintot fizetnek. Ezzel azonban még nem merült ki a családi kassza, hiszen a harmadik helyen végzett Süveges Györgyike 196 hektárja is a famílián belül marad. Ő az ügyészként dolgozó feleség és anya.


Őzhívás; őz; vadászbaleset; állatvédelem; nevadássz; illusztráció


Nagy Ádám a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója. Ez egyike volt annak a 12 állami agrárcégnek, amelyet még az első Orbán-kormány idején privatizáltak. A Gödöllői Tangazdaság Töröcskei István érdekkörébe került, aki a Széchenyi Bank csődje után ma már egy sor üzletből kiszorult. Ugyancsak a tangazdaság tulajdonosai között van Kozma Tamás, aki 128 hektárra tett sikeres ajánlatot 150 millió forinttal.


Jász-Nagykun-Szolnok

 1. Tóth Ivett – 290,5 hektár 260,8 millió forintért
 2. Nagy József – 279,2 hektár 493,9 millió forintért
 3. S. Papp Ernő – 247,5 hektár 241 millió forintért
Tóth Ivett a szakdolgozatát a Középtiszai Mezőgazdasági Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékeléséről írta 2009-ben a Szent István Egyetemen, és most be is vásárolt a cég bérleményeiből.

Nagy József annak a CityFarm Kft.-nek a tulajdonosa, amely felelős volt a 2014-ben elterjedt lépfenejárványért, másik cége, a City-Gas Kft. pedig Tiszafüred egyik legnagyobb vállalkozása. Nagy Józsefet a járvány kitörésekor összefüggésbe hozták Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel. A cég már a földhaszonbérleti pályázatokon is 250 hektárhoz jutott.

Az ismeretlen hátterű szolnoki S. Papp Ernő ugyan a harmadik helyen végzett a megyében, de csak ha az egyéni teljesítményeket nézzük. A nagyiváni Urbán család négy tagja ugyanis együttesen több mint egymilliárd forintot költött az árveréseken, és ezzel 534 hektárt szereztek meg.