Túl kockázatos lett volna Porosenkónak offshore céget alapítani

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alejandro Bolivar

-

Panamáig kellett mennie az ukrán elnök ügyvédeinek.


Elutasította az Appleby ügyvédi iroda, hogy Petro Porosenko ukrán elnöknek offshore céget alapítson a Man-szigeten, mert túl kockázatosnak találta az ügyletet – írja a Szlidsztvo.Info a Paradise Papers adatbázisa alapján. A kiszivárgott dokumentumokban közéleti személyiségek és világhírességek által létrehozott offshore vállalatok szerepelnek. Az adatbázis két offshore-specialistától, a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Applebytól és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaz iratokat, 13,4 millió dokumentumból áll, feldolgozásában világszerte 96 szerkesztőség vett részt csaknem 400 újságíróval.

Az ukrán elnököt képviselő Avellum ukrán ügyvédi iroda 2014 júniusában, rögtön Porosenko államfői beiktatását követően levélben fordult az Applebyhoz. Azt írták írták, hogy a Porosenko tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat terjeszkedni szeretne a nemzetközi piacon, ezért új vállalatcsoportot készülnek létrehozni Luxemburgban, amelynek egy alvállalkozó holdingját pedig Hollandiában jegyeznék be. A luxemburgi cég adóügyeit egy Cipruson bejegyzett vállalat kezelte volna. Utóbbihoz offshore cégek tartoznának, ezek közé szeretett volna az ukrán ügyvédi iroda bejegyeztetni egyet a Man-szigeten. Ez az offshore vállalat az Avellum ígérete szerint rendelkezett volna részvények fölött és haszonrészesedéssel is, továbbá a részvényei eladhatók lettek volna. A Man-szigeti jogászok azonban kockázatosnak minősítették az ügyletet, és nem mentek bele.

A panamai Mossack Fonseca iroda viszont végrehajtotta a cégalapításokat. Ettől az irodától szivárgott ki tavaly rengeteg dokumentum az offshore cégekről és tulajdonosaikról. Köztük volt Porosenko is. Az államfő a Roshen szerkezetátalakítására több offshore vállalatot hozott létre.

Porosenko akkori magyarázata szerint csak azért kellett offshore cégeket alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja, miután más módon nem talált rá vevőt. Az ukrán jogszabályok szerint az államfő nem köteles eladni cégeit, de közvetlenül nem folytathat üzleti tevékenységet. Porosenko számára a Roshen eladása presztízskérdés, mivel elnökké választásakor nyilvánosan megígérte ezt, amit viszont azóta sem tett meg. Ehelyett a Rothschild cégcsoporttal kötött úgynevezett bizalmi szerződést, amelyben átadta a Roshen irányítását, és megbízást adott a vállalat értékesítésére.

Porosenko tagadta, hogy az offshore vállalatokat adófizetés elkerülésére használta volna. A Szlidsztvo.Info a két offshore-botrányt kirobbantó Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) ukrán partnereként kapta meg az iratokat. Az újságírók szerint az iratok megkérdőjelezik Porosenko állítását, hogy nem adóelkerülésre akarta használni az offshore vállalatokat.

A Forbes-Ukrajina tavaly Porosenkót a hatodik helyre sorolta a leggazdagabb ukránok listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, és elérte a 858 millió dollárt.