Tovább zuhannak a beruházások, az állam behúzta a féket

Fotó: MTI / Mészáros János

-

A beruházások volumene 9,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévében. A költségvetési szerveknél 57,4 százalékkal csökkentek a beruházások a vállalkozások körében viszont 3,3 százalékos volt a növekedés a tavalyi év harmadik negyedévéhez viszonyítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az előző negyedévhez hasonlítva 2,7 százalékkal emelkedtek a beruházások a szezonálisan kiigazított volumenindex tanúsága szerint. A gép- és berendezésberuházások 4,7 százalékkal nőttek, az építési beruházások 20,6 százalékkal visszaestek éves összevetésben.

A feldolgozóiparban a második negyedévi 11,1 százalékosról 15,2 százalékra gyorsult a beruházások növekedési üteme. Néhány kiemelkedő nagyberuházáson túlmenően az ipari vállalkozások többségénél emelkedett a fejlesztési kedv. Kimagaslóan növekedtek a beruházások a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában, de az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása területén is.

A mezőgazdaságban 34,7 százalékkal több beruházás valósult meg, mint egy évvel azelőtt a második negyedévi 1,4 százalékos csökkenés után. Ebben a gép- és járművásárlások mellett szerepet játszottak ültetvényekkel kapcsolatos nagyberuházások is.

A építőiparban 15,7 százalékos a beruházások visszaesése.

Kiemelkedően, 33,7 százalékkal emelkedtek az idegenforgalmi beruházások a szálláshelyek vendégforgalmának és árbevételének hosszabb ideje tartó növekedése nyomán.

A legjobban, 45,6 százalékkal a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban emelkedtek a beruházások, mivel az új számítástechnikai eszközök beszerzései is növelték a beruházási teljesítményt.

A művészet, szórakoztatás, szabadidő kategóriában a beruházások 21,4 százalékos növekedését a sporttal kapcsolatos fejlesztések - kiemelten uszodák, tornatermek és versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások okozták.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene - elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások alacsonyabb beruházási teljesítményei miatt - 30,9 százalékkal visszaestek.

Hasonlóképpen az EU-forrásból fedezett fejlesztések 2015. végi befejeződésével nagymértékben csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátás ágban 72,8 százalékkal, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban 41,1 százalékkal, valamint az oktatásban 22,7 százalékkal.

Az első három negyedévben 14,3 százalékkal maradtak el a beruházások a múlt év azonos időszakától. A gépek és berendezések termelésbe állítása 1,1 százalékkal nőtt, az építési beruházások 28,2 százalékkal estek vissza. A feldolgozó iparban 8,2 százalékos volt a beruházások emelkedése.