Tízezreket spórolhatunk a nagy átutalásoknál, ha odafigyelünk

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Érdemes résen lenni, és megkérdezni a bankokat, mielőtt belevágunk valami nagyobb dologba, például ingatlanvásárlásba. A díjak nagyon vegyesek, plafon nem lesz, elvárás viszont van a felügyelet részéről.


A banki átutalás ugyanolyan szolgáltatás, mint például a telefon vagy a kábeltévé, fizetnünk kell érte a bankoknak. De nekik is van ezzel költségük, a fenntartott rendszer, a munkatársak bére, számtalan egyéb dolog is pénzbe kerül, és az egyes átutalási tranzakciókért is fizetniük kell a rendszert menedzselő Giro Zrt.-nek.


Ez rendben is van, csakhogy míg az átutalásokért a bankok fix összeget fizetnek, az ügyfelektől jóval magasabb átutalási díjakat szednek be. A Giro minden egyes tranzakcióért 12 forintot kér el a bankoktól, függetlenül attól, hogy 100, 1000 vagy éppen 100 millió forintos utalásról van szó. (A kiadásokban egyébként szerepet játszik a tranzakciós adó is.) Ehhez képest a bankok saját árazása igen eltérő, és olykor szemérmetlennek tűnő költségeket eredményez.


Nulla vagy százezer

A bankok alapvetően háromféleképp árazzák az átutalásokat. Vannak bankok, amelyek ingyenesen utalnak, mások a tranzakciók száma után kérnek pénzt az utalásért, függetlenül az összegtől, ezeknél az átlagos díj a jegybanki adatok szerint 100 forint. Sok bank azonban az utalás összegére vetítve végzi el a feladatot. Ezen belül is két alkategória létezik: akadnak bankok, amelyek megszabnak egy plafont és vannak, amelyek nem.


A többségnek, a banki ügyfelek háromnegyedének olyan csomagja van, amelynél van felső határ, így nem szaladnak el nagyon a költségek, ugyanakkor egy-egy nagyobb értékű – például autó- vagy lakásvásárláshoz kötött – tranzakció simán elvihet több mint 10 ezer forintot. A banki ügyfelek huszadánál nincs felső korlát,


ők a milliós átutalásoknál akár több mint 100 ezres kiadással számolhatnak.

Extrém esetben 1 millió vagy 20 millió forint utalásánál akár 6-119 ezer forintos eltérés is adódhat.

A jegybank egy friss elemzésében kiemeli: a több százezres, milliós tételek átutalására fizetett díjakat szinte teljes mértékben a tranzakció értékének arányában határozzák meg a bankok.A Buksza azt kérdezte a jegybanktól, hogy várható-e olyan szabályozás a jövőben, amely plafont határoz meg az átutalási díjakra. „Egyes esetekben jelentős mértékű keresztárazás figyelhető meg a pénzforgalmi szolgáltatók árazásában, ami rontja a pénzforgalmi szolgáltatások igénybevételi feltételeinek az átláthatóságát, így pedig hátráltathatja a modern, elektronikus fizetési eszközök használatának széleskörű elterjedését” – közölte a nemzeti bank.


Nem lesz plafon

Az MNB tisztában van azzal, hogy a bankok árazása egyes tranzakciók esetében számottevő kiadást ró az ügyfelekre. „A pénzforgalmi árazással kapcsolatos elemzések alapján az MNB elvárja a piaci szereplőktől, hogy a pénzforgalmi szolgáltatások árazása átláthatóbb legyen és csökkenjen a keresztárazás mértéke – így az átutalások esetében az értékarányos árazás súlya –, az MNB azonban az egyes lakossági pénzforgalmi szolgáltatások konkrét díjaira vonatkozóan egyelőre nem tervez szabályozás útján felső határt megállapítani” – derült ki a jegybanki válaszból.

A Buksza szerint nem véletlen, hogy jogszabályi plafon bevezetése nincs napirenden, ugyanis ennek bevezetése nem feltétlenül érne célt: elképzelhető, hogy a piaci szereplők a limithez közeli szintet állapítanának meg, ezzel pedig magas szinten stabilizálódhatnának az árak. Tehát felső határ nem lesz az átutalásoknál, de a jegybanknak vannak elvárásai a bankokkal szemben. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy mi történik, ha egy-egy bank nem felel meg ezeknek.


Ki lehet kerülni

Aki nagy értékű tranzakciót – mondjuk lakás- vagy autóvásárlást – tervez, annak az említett különbségek miatt mindenképpen érdemes résen lennie. Mivel ezek nem egyik napról a másikra lezongorázható ügyek, ráadásul egy ilyen tranzakciónál többször is milliós összegek utalására lehet szükség (előleg, foglaló, vételárrészletek stb.), ezért érdemes előre felkészülni: átutalás előtt átnézni a bankok ajánlatait például a Bankráció.hu kalkulátorával, hogy hol mennyiért kell adni egy-egy utalásért.


A jelentős, adott esetben akár 100 ezres nagyságrendű különbségek miatt az is járható út, hogy csak erre az egy tranzakcióra nyitunk egy bankszámlát és intézzük el az ügyletet. Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője a Bukszának azt mondta: a legtöbb bankszámlánál a díj 0,3 százalék, 6 ezer forint a limit, tehát mondjuk 1 millió forint utalása esetén 3000 forintot kell fizetni. Léteznek azonban bankok, amelyeknél ennél is olcsóbban megúszhatóak az átutalások, a legjobb ajánlatok esetében ingyen van az átutalás, csak a havi számlavezetésért kell fizetni összesen 700-990 forintot. A jelentős összegű tranzakció előtt a meglévő számláról egyben erre a számlára kell utalni az összeget, amiért persze fizetni kell, de a további tranzakciókon már komoly pénzt lehet spórolni.Soha nem látott számok a KSH-tól