Szegről-végről ismerős cégek csipegetik az EU-s forrásokat

Fotó: Getty Images/iStockphoto / kasto80 / Getty Images/iStockphoto / kasto80

-

Meglepő hasonlóságokat mutatnak az úgynevezett Öveges-program keretében megvalósuló fejlesztések egyes pályázatai, amelyek miatt az LMP tesz feljelentést. A nyilvános adatok szerint több esetben ugyanazokat a cégeket hívták meg az egyes részfeladatokra kiírt pályázatokra, a nyertes ajánlatok nagyon közel állnak az eredetileg becsült összeghez, és egyes cégek közt laza kapcsolat is kimutatható.


Több tucat, a nyilvánosság számára jobbára ismeretlen cég nyert kisebb-nagyobb összegeket azokon a pályázatokon, amelyeket az úgynevezett Öveges program keretében megvalósuló fejlesztések részfeladataira írtak ki különböző önkormányzatok. A lista valószínűleg nem teljes (csak azok a beszerzések szerepelnek rajta, amelyek adatai elérhetők a Közbeszerzési Értesítőben), de már így is kiolvashatók belőle tendenciák: az oktatásra szánt pénzek egy része olyan cégekhez kerül, amelyek koordináltan indulnak a pályázatokon, helyenként pedig kapcsolatok is kimutathatók közöttük.   Az azóta megszűnt, illetve a Miniszterelnökségbe integrált Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még 2012 májusában írta ki azokat a pályázatokat, amelyek keretében összesen 14 milliárd forintot szántak az Öveges programra, vagyis a természettudományok oktatásának fejlesztésére. Bár ekkor már tervbe vették a közoktatás központosítását, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) még nem állt fel, a pályázaton külön-külön indultak az önkormányzatok. Ennek következtében ugyanazokat a feladatokat többszörösen is megrendelték: minden városban külön pályáztatták meg nem csak a tantermek berendezését, hanem például a tananyagot is.   Hadházy Ákos, a Fideszből az általa leleplezett szekszárdi trafikmutyi miatt kilépett, majd a parlamenti választásokon már az LMP színeiben induló önkormányzati képviselő egy helyi gimnázium példáján keresztül mutatta be, hogy jóval többet költöttek a természettudományos tanteremre, mint amennyibe annak kialakítása valójában kerül. A képviselő blogján részletezte, mit kell érteni egyes tételek alatt, egyben azt is írja: „Egy egész céghálózat állhatott fel az oktatásra szánt uniós pénzek »kiszervezésére.«” Hadházy és Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő múlt szombaton bejelentették: feljelentést tesznek a laborpályázatok ügyében, és ez most hivatalosan is megtörtént.


Három (cég) a magyar igazság

A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a legtöbb, a tantermekhez kapcsolódó beszerzést meghívásos, vagy egy ennél is egyszerűbb rendben bonyolították le (ennek a 2013 júliusa óta létező eljárásrendnek rendes neve sincs, csak mint Kbt. 122/A § szerinti eljárást szokás emlegetni). Utóbbi annyit jelent, hogy a kis értékű, 25 millió forint érték alatti beszerzéseknél egyszerűen, 15 napos határidővel bekérnek három ajánlatot, nem tartanak tárgyalást, nincs szükség két bírálóbizottsági ülésre, ami felgyorsítja a folyamatot. Az eljárás eredményét viszont közzé kell tenni, így rekonstruálható, mi történt a tanterempályázatok esetében.   Több városban is mintha egy kaptafára húzták volna a pályázatokat: ugyanazt a három céget hívták meg – Hadházynak a szekszárdi városházán azt mondták: a polgármester utasítása alapján jártak el –, ezek közül ugyanaz nyert, illetve nagyon kicsi a különbség a beszerzések becsült és valós összege közt. A nyilvánosan elérhető adatok alapján például Békéscsabán, Hatvanba, a budapesti IV. kerületben, Szekszárdon és Zalaegerszegen is ugyanazt a három céget kérték fel, hogy adjon ajánlatot az úgynevezett digitális tananyag szállítására: mind az öt önkormányzat közbeszerzési ügyintézőinek az E-Animations Zrt., a Paralel Consulting Kft., és InfoCon Kft. jutott eszébe.   A három cégből mind az öt pályázaton az E-Animations Zrt. adta a legjobb ajánlatot. Az ötből három önkormányzat egységesen 19 millió 685 ezer forintra becsülte a beszerzés várható költségét, a nyertes ajánlattevő az E-Animations Zrt. pedig 19 millió 19 millió 650 ezer forintért vállalta a munkát. Az újpesti önkormányzat kevesebbet, 15 milliót szánt a feladatra, itt az E-Animations is kevesebbet, 10 millió forintot kért. A szekszárdi pályázat esetében nem elérhető, mennyire becsülték eredetileg a beszerzést, csak az, hogy az E-Animations 19 millió 700 ezerért vállalta a munkát.


Néhány nagyon hasonló pályázat


A fenti öt városban ugyanazt a három céget – a RÓMAI-Columba Kft.-t, a Paralel Consulting Kft.-t és az EDUCA SYSTEM HUNGARY Zrt.-t – hívták meg a digitális tananyaghoz szüksége multimédia-fejlesztés megvalósítására is. A becsült érték három esetben nettó 19 millió 685 ezer forint volt, a RÓMAI-Columba Kft. pedig 19 millió 650 ezer forintért vállalta a feladatot. Újpesten ebben az esetben is kevesebb pénzt szántak erre a célra, 15 millióra becsülték a beszerzés értékét, a RÓMAI-Columba Kft. pedig nettó 11 millió 800 ezerért vállalta a munkát.


Helycserés támadás Hatvanban


Az ötödik helyszínen, Hatvanban érdekes módon ugyanazok a cégeket hívták meg, csak más lett a nyertes ajánlattevő. Az eredetileg becsült költség itt valamivel magasabb volt, de a nyertes ajánlat megegyezett a zalaegerszegi, békéscsabai és szekszárdi nyertesével. A fenti példákban szereplő E-Animations Zrt. és a RÓMAI-Columba Kft. egyébként azonos érdekkörhöz tartozik, vagy legalábbis tartozott a közelmúltig. Utóbbi tulajdonosa az a Garab Szabolcs, aki az Opten cégadatbázis adatai szerint idén januárig az E-Animations Zrt.-nek is részvényese volt. Ennek a cégnek ma már a miskolci székhelyű Honor Kft. a tulajdonosa, amely egy szigetszentmiklósi magánszemély egyszemélyes cége.


Kötelékben repülő cégek

Hasonló, már nem hatályos kapcsolat lelhető fel a szekszárdi laborprojekt rendezvényszervezési feladatait nettó 12,5 millió forintért végző, 2012-ben csak 4 millió bevételű, budapesti székhelyű Humán Aspektus Kft. és a dunakeszi Pragmatica Sanctio Kft. közt. Utóbbi tulajdonosa egy szekszárdi lakos, Rotkai Petra, aki idén márciusig tagja volt a Humán Aspektus Kft.-nek is. A ceginfo.hu adatai szerint ugyanazon a napon lett tulajdonos a Pragmatica Sanctióban, amikor megszűnt a tagsága a Humán Aspektusban.   A két cég a Közbeszerzési értesítő adatai szerint korábban számos pályázaton indult egymás vetélytársaként: tavaly pont ezt a két céget hívták meg egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei, szintén EU-s forrásból finanszírozott bűnmegelőzési program keretében „oktatási-képzési tevékenység” ellátására. A pályázaton a Humán Aspektus nyert, 17 ezer forinttal aláígérve az eredetileg kilencmillióra becsült árnak. Ugyanez a duó indulhatott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének meghívásos pályázatán, szintén EU-s projekt keretében, képzési és tanácsadási szolgáltatások nyújtására.   Hasonló volt a felállás a Várpalotai Közüzemi Kft. által „képzés és tanácsadás” tárgyában kiírt pályázaton, vagy a sátoraljaújhelyi Jövő Nemzedékéért Egyesületnél, „rendezvényszervezési és képzés” tárgyában indult beszerzésen: a Humán Aspektus nyert, a másik meghívott az állandó vetélytárs, a Pragmatica Sanctio volt.   A két cégnek van még egy harmadik, állandó vetélytársa, a budapesti DFT-Hungária Kft., amelynek honlapján Rotkai Petra neve és telefonszáma ma is kapcsolattartóként szerepel. A három cég a közbeszerzési adatok szerint együtt indulhatott egy sor hasonló, EU-s finanszírozású projekt oktatási, kommunikációs témájú pályázatán (például ezen, vagy ezen). A Humán Aspektus által nyert közbeszerzéseknél „táblát tartó” cégek már más ügyben is feltűntek: a napi.hu korábbi cikke szerint egy sor pályázaton a DFT-Hungária, illetve a céggel korábban azonos érdekeltségi körbe tartozó DFT Korszerű Gyakorlat Kft. volt a vetélytárs.