Százmillióért, napok alatt intézték a Fradi-stadion gripenes avatóját

Fotó: MTI/MTVA / Balaton József / MTI/MTVA / Balaton József

-

Az augusztus 10-ei program szervezőjéről július végén döntöttek, de a tenderbírálatról csak most tájékoztattak. Az állami forintokat a Fradi Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak az üzlettársa nyerte el. Cégének szlogenje: „Kell az élethez egy kis Piccanteria”.


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő még július végén döntött a közbeszerzési tenderre beérkezett két pályázó közül, de az erről szóló hirdetményt csak október 14-én adták fel az Európai Unió közbeszerzési értesítőjébe. Pedig az esemény előtt, augusztus elején jó néhányan találgatták, mennyibe kerülhet a vadászgépek átsuhanásával járó stadionavató. Most annyi derült ki, hogy a rendezvényszervezést a Piccanteria Kft. nyerte el 96,6 millió forintért.


A Piccanteria Kft. tulajdonosa Hajnal Tamás (nem a focista!) és Pap Krisztián. Mindkettőjüknek voltak, illetve vannak közös üzletei a Ferencvárosi Torna Club tulajdonában álló FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával, Orosz Pállal. Ilyen közösnek tekinthető vállalkozás a hazai élelmiszereket népszerűsítő Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség, valamint a Humán Telex reklámcég, amelyben Hajnal és Orosz is tulajdonos.

A tenderen a Piccanteria egy versenytársat győzött le, a Silver Wings Kft.-t. A „Kell az élethez egy kis Piccanteria” szlogennel működő vállalkozás egyébként kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az elmúlt években: rendre 150-200 millió forint volt az éves árbevétele, és ezen 10-20 millió forint profitot könyvelt el.

A mostani közbeszerzési pályázaton a feladatot úgy határozták meg, hogy „az új Ferencvárosi Labdarúgó Stadion átadása alkalmából a Fradi Ünnepi Hétvége rendezvénysorozat teljes körű megszervezése és lebonyolítása”. A VS.hu érdeklődött a cég ügyvezető-tulajdonosánál, Pap Krisztiánnál, hogy a nagyjából százmilliós összegből mire futotta, és hogy ebből a büdzséből fizették-e a Gripeneket is. Pap a válaszadást a társára hárította, mondván, nem emlékszik pontosan a 150 programelem és alvállalkozó költségeire, a szervező pedig egyébként is Hajnal Tamás volt. Tőle egyelőre várjuk a választ. Annak idején a Honvédelmi Minisztérium a VS.hu-val azt közölte, hogy „az eseményen való megjelenés a tárcának többletköltséget nem jelent, ugyanis azt a pilóták és a gépek az éves tervezett repülési órák keretein belül hajtják végre.” A Fradi-stadion fölött tartott légi parádé részleteit viszont 30 évre titkosították – derítette ki később az Origo.

Az állam újabb 96 milliója mindenesetre eltörpül a stadionépítés több mint 14 milliárd forintos költsége mellett, és már a terület visszavásárlása is több mint 6 milliárd forintba került. Igaz, ez utóbbi összeg talán visszajön a kereskedelmi célokra szabadon hagyott ingatlan értékesítéséből.