Szász Károly írta alá a Buda-Cash öt évvel ezelőtti vizsgálati anyagát

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A Fidesz szerint ugyanakkor 2004-ben azért váltották le Szász Károlyt a pénzügyi felügyelet éléről, hogy „a brókerek ismét szabadon garázdálkodhassanak”. Most mindenesetre százmilliárdos sikkasztás gyanújával indult vizsgálat a Buda-Cash Brókerháznál, ami négy, vele egy tulajdonosi körhöz tartozó bankot is érint.


A Fidesz szerint a Buda-Cash-brókerbotrány nem történhetett volna meg a korábbi MSZP-s többségű parlament törvénymódosításai nélkül. A nagyobbik kormánypárt közleményében arra reagált, hogy Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke pártja nevében ismét felszólította a Magyar Nemzeti Bankot, kártalanítsa a DRB-bankcsoport – a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került – összes ügyfelét.

A Fidesz azt kéri, az MSZP árulja el, hogy a kormányzásuk idején nagy becsben tartott brókercég vezetői hova tüntették el az emberek pénzét. Megjegyezték: a Buda-Cash immár a második szocialista brókerbotrány. Közölték: 2004-ben azért váltották le Szász Károlyt a pénzügyi felügyelet éléről, hogy „a brókerek ismét szabadon garázdálkodhassanak”.

A felügyelet ötévenkénti esedékes vizsgálataként azonban 2010-ben már az Orbán-kormány által kinevezett Szász Károly írta alá azt a dokumentumot, amely számos szabálytalanságra hívta fel a Buda-Cash figyelmét, de utóbb, legalábbis öt éven át nem történt semmi. Mint a VS.hu megírta, 2010-ben egyebek között arra figyelmeztették a brókerházat, hogy a továbbiakban az ügyfelek megbízásait egységesen és időrendben nyomon követhetően rögzítsék. Ennek megtörténtét igazolnia kellett a Buda-Cashnek, és annak nincs nyoma, hogy a Szász Károly által irányított felügyelet ezzel elégedetlen lett volna.

A Fidesz ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy 2004-ben törölték el az évenkénti ellenőrzés kötelezettségét, 2009-ben csak ötévenkénti helyszíni ellenőrzést írtak elő a brókercégeknél, és 2010 májusában a kormányváltás előtt sürgősen lezavarták a Buda-Cash helyszíni ellenőrzését, hogy az új kormány számára rendben lévőnek tűnjön minden – állítja a Fidesz.

A közlemény szerint a Bajnai-kormány a Buda-Cash korábbi vezetői közül kormánybiztost, MÁV-vezérigazgatót és miniszteri kabinetfőnököt nevezett ki. „A magyar embereknek választ kell kapniuk arra, hogy a Bajnai-kormány ezen vezetői tudtak-e a Buda-Cashnél lezajlott csalásokról, és segítettek-e a pénzek eltüntetésében” – írta a Fidesz a közleményben.

Az említett MÁV-vezetők közül a MÁV elnöki székébe akkor, a Bajnai-kormány idején Andrási Miklós került. Ő a Fidesz alapító tagja, a 2009-es európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájának 46. helyén szerepelt. A közgazdász végzettségű Andrási nem politizált aktívan, viszont az akkori híradások szerint a Buda-Cash Brókerház befektetési igazgatója volt, de korábban, a kétezres évek elején, az első Orbán-kormány idején dolgozott az ÁPV Rt.-nél, a Szerencsejáték Zrt.-nél és Magyar Villamos Műveknél is.

A Buda-Cash ügyében jelenleg sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak, legalábbis erről számolt be a brókerház vezérigazgatójának, Tölgyesi Péternek az ügyvédje. Bánáti János szerint védence a hétfői razzia előtt meghallgatást kért az Magyar Nemzeti Bank vezetőitől, és feltárta a cégcsoport hiányát, ami – állítása szerint – köszönő viszonyban sincs az emlegetett 100 milliárd forinttal. Windisch László, jegybanki alelnök ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy önfeljelentés vezette volna nyomra a hatóságot. A 100 milliárd forinttal kapcsolatban pedig azt mondta: 60-65 milliárd hiányzik a banki betétesek számlájáról, és további 30 milliárd körüli a brókercég befektetőinél tűnhetett el.