Süket telefonok, óriási sorok - káosz a Quaestor-fiókoknál

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Hétfő este jelentett öncsődöt az egyik leánycég. Olvasónk azóta nem tudja elérni a quaestoros kapcsolatát.


A hétfő esti csőd és a kedd reggeli MNB-bejelentés után megrohamozták az ügyfelek a Quaestor-fiókokat. Az MTI által fotózott képeken látható, ahogy sorok kígyóznak az egyik fővárosi fiók bejárata előtt. A 444 szerint a kijövők azt mondják, "semmi értelme sem volt", mert még egy papírt sem kapnak. A Kisalföld azt írta, a győri ETO Parkban lévő Quaestor Pont nem nyitott ki kedd reggel, mintegy harmincan várakoznak előtte, békésen. Egy másik irodába a biztonsági őr egyesével engedi be az ügyfeleket.


Szerkesztőségünk tapasztalatai szerint nem érhető el a központi call-centerük, egy olvasónk pedig arról számolt be, hogy kedd reggel óta próbálja hívni a saját tanácsadóját, de senki nem veszi fel a telefont. Azt mondta, semmiféle jel nem utalt rá, hogy bármi probléma lenne a cégnél. Ő bankból vitte át a befektetéseit, mivel a Quaestor a banki 2,1 százalékos hozam helyett fix 6,8-at ajánlott. Ez pedig nagyon csábítónak ígérkezett, mivel a banki értékpapírok, az ingatlan és pénzpiaci alapok hozama is lement a korábbi 6-7 százalékról 2-3 százalék körülire, írta. A Quaestor honlapján még hétfőn este is futott egy hirdetés, amely szerint évi 6,55 százalékos fix hozammal vásárolhatók meg a legfrissebb kötvényei.

„Többször megkérdeztem a quaestoros szakértőt, hogy egy 2008-ashoz hasonló gazdasági válság hogy érinti a befektetésemet, mert akkor buktam amiatt, hogy részvények is voltak a megtakarítási alapban. Sehogy, volt a válasz, merthogy garantált hozam van, nem tud negatívba menni. Hát, kösz” – írta beszámolójában olvasónk, amelyből az is kiderül, hogy a tanácsadó a vállalati kötvények lényegéről, kockázatáról egy szót nem ejtett.