Rengeteg magyarnak egy fillér megtakarítása sincs

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Kevesebben tartják otthon a pénzüket. A magyarok nem szívesen kockáztatják megtakarításaikat.


A megtakarítók körében Magyarországon nőtt a legjobban a havi megtakarítások összege - derült ki az Erste Csoport regionális felméréséből. A magyarok a tavalyi 14 900 forint helyett idén 16 148 forintot tudnak havonta félretenni, 9 százalékkal többet, mint 2015-ben. Magyarországon a megkérdezettek 26 százalékának javult, 40 százalékának nem változott az anyagi helyzete az elmúlt 2-3 évben, 33 százalékuk viszont úgy érzi, hogy romlottak a pénzügyi lehetőségei. A régió többi országához hasonlítva - százalékban mérve - a havi megtakarítások átlagos összege Magyarországon nőtt a legjobban, 9 százalékkal. Ez még mindig alacsony, csak Romániát és Szerbiát előzi meg Magyarország.

A magyarok 60 százaléka gondolkozik tudatosan a megtakarításokról, de elsősorban a váratlan kiadásokra tesznek félre az emberek.


Nem kockáztatnának

Nőtt a lakossági állampapír-befektetések népszerűsége. A magyarok továbbra is főleg bankszámlán vagy bankbetétben tartják megtakarításaikat. Csökkent a pénzüket otthontartók aránya, a tavalyi 23 százalékról 16 százalékra. A megkérdezettek 39 százalékának semmilyen megtakarítása, félretett pénze nincs. A magyarok jelentős része biztonságra törekvő, a többi régiós országhoz képest a népesség csupán tíz százaléka hajlandó kockázatot vállalni azért, hogy magasabb profitot érjen el.

"Az idei felmérésből látszik, hogy bár a régiós országok közül nálunk a legfontosabb az öngondoskodás, nem vagyunk elégedettek a mostani megtakarítási képességünkkel. Nem használjuk ki az állami támogatással járó pénzügyi lehetőségeket, például a lakástakarék-pénztári, illetve a nyugdíj előtakarékossági, nyugdíj-biztosítási konstrukciókat" - írta a csoport közleményében Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese.

A telefonos kutatást az Erste Csoport 7 országban végezte el, minden országban 500 főt kérdeztek meg, egyedül Ausztriában érdeklődtek 1000 banki partnernél. A kutatást 4000 kérdőív alapján összesítették.