Rekordbéremelés lehet az egészségügyben

Fotó: MTI/EPA-ANSA / MOURAD BALTI TOUATI

-

2019-re az ágazatban 65 százalékkal növekedhetnek a bérek a kormány tervei szerint.


A kormány minden eddiginél nagyobb béremelési programot indított szeptembertől az egészségügyi szakdolgozóknak, ennek eredményeként az ágazatban 65 százalékkal növekedhetnek a jövedelmek 2019-re - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton Budapesten..

Az egészségügyi szakdolgozók jövedelme négy lépésben növekedhet: a bérek idén szeptemberben átlagosan 26,5 százalékkal emelkednek, majd jövő novemberben 12 százalékkal, az azt követő két évben pedig 8-8 százalékkal.Összességében jól működik a kormány nagyvállalatokkal kötött stratégiai partnerségi rendszere, amely fontos eleme a munkaalapú társadalom megteremtésének

– reagált így Halász arra, hogy az amerikai Jabil elektronikai ipari konszernről olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy 600 alkalmazottjának elbocsátását tervezi azt követően, pedig a társaság és a kormány 2013-ban stratégiai partnerségre lépett egymással, 2011-ben pedig 6 milliárd forintos állami munkahely-teremtési támogatást kapott.
Halász János kiemelte, a stratégiai megállapodások fontos részét jelentik a kormány munkaalapú társadalomra vonatkozó alapcéljának, vagyis annak, hogy Magyarországon dolgozni tudjon mindenki, aki dolgozni akar, és soha nem látott mélységben van a munkanélküliség, sok százezer új munkahely jött létre.

Ugyanakkor a Jabil Circuit Magyarország Kft. sajtóközleményben cáfolta a sajtóhíreket, hogy 600 alkalmazott elbocsátását tervezi. Az elmúlt hetekben valóban volt egy kisebb (mintegy 40 főnyi) a kölcsönzött és a határozott szerződéssel rendelkező munkaerőt érintő csökkenés, azonban a vállalat munkaerőt kölcsönző partnerei valamennyi érintett munkavállaló számára munkát tudnak biztosítani. A Jabil hangsúlyozza, jelenleg csoportos létszámleépítést nem tervez.
Továbbá pontosították, hogy nem kaptak 6 milliárdnyi támogatás sem: a tiszaújvárosi gyár 2014-ben kötött szerződést 380 millió HUF állami támogatásra (munkahely teremtési célra). Mivel az üzleti igényeinek változása miatt sajnos a létszámtartási kötelezettségét nem tudta a cég tartani, a 380 millió HUF-ból 355 millió HUF lehívása után a szerződést lezárta, a felvett támogatást a kamattal együtt (összesen 410 millió forintot) hiánytalanul az államnak visszafizette.