Pont a szegénységi statisztikára nincs pénze a KSH-nak

Fotó: Getty Images/iStockphoto / AlexKalina

-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szegénységi és kirekesztési statisztikákon spórolna.


Úgy tudja a Világgazdaság, hogy a KSH „emberi erőforrás hatékonyság és költségtakarékosság” miatt nem adta ki egyelőre a statisztikai hivatal A relatív jövedelmi szegénység és a társadalmi kirekesztődés (Laeken-i indikátorok) című elemzését. Azaz az előzetes tervekkel ellentétben, spórolás miatt nem jelentek meg szeptemberben a magyarországi átfogó szegénységi és kirekesztési statisztikák. (A tavaly kiadott hasonló jelentés itt található.)

A hivatal várhatóan novemberben adja majd ki elemzését többek közt a szegénységről, a fogyasztásról és az életszínvonalról.


Az Eurostat előzetes közlése alapján egyébként már vannak adataink a Magyarországon szegénységben élőkről: jelenleg 3,3 millióan élnek szegénységben és társadalmi kirekesztésben az ország területén. Az Eurostat szerint egy év alatt, 2013-ra 100 ezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élők száma, és a magyarok harmadának havi 65 ezer forintja sincs. A világgazdasági válság kitörése óta, vagyis az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a szegénység Magyarországon.