Pintér Sándor volt üzlettársa is hízik a belvárosi ingatlanmutyin

Fotó: MTI/Komka Péter / MTI/Komka Péter

-

A belvárosi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatának újabb haszonélvezőit tárta fel az Átlátszó.hu. Rack László, akinek korábban közös biztonsági cége volt a miniszterrel, jutányos áron szerzett meg Váci és Dorottya utcai ingatlanokat. Ráadásul, ha egy ingatlan véletlenül nem Rack érdekeltségébe került, akkor ugyancsak olyan vállalkozó nyerhetett az üzleten, aki Rogán Antal és Habony Árpád köréhez tartozik.


Az elmúlt években legalább három értékes ingatlanhoz jutottak Rack Lászlónak és testvérének cégei az V. kerületben. Rack László 1997-ben alapította közös biztonsági cégét, a Preventív-Security Zrt.-t Pintér Sándor későbbi és mostani belügyminiszterrel, aki azóta kiszállt a cégből. Utóbb mindenesetre a Rack család érdekeltségébe tartozó vállalkozásoké lett a Váci utca 40. alatti 521 négyzetméteres, pinceszinti irodahelyiség, a Váci utca 10.-ben található 280 négyzetméteres, első emeleti ingatlan, valamint két Dorottya utcai helyrajzi számon található, de valójában egy, összesen 135 négyzetméteres vendéglátóhely.


Az Átlátszó.hu becslései szerint a vételár a környék hasonló ingatlanaihoz képest felével, ötödével volt alacsonyabb, mint amit valós piaci értékesítés esetén az önkormányzat elkönyvelhetett volna. Összességében pedig 2006 és 2014 között 4-10 milliárd forint veszteség is érhette a Belvárost a gyanús gyakorlat miatt.

Az esetek többségében ugyanis úgy tűnik, az újdonsült tulajdonosok úgy kerültek birtokon belülre, hogy már eleve a jó politikai, gazdasági kapcsolataikat kihasználva léptek bérlői viszonyba az önkormányzattal, és amikor elérkezettnek látták az időt, akkor valódi versenytárs nélkül fogadta el a képviselő-testület fideszes többsége az általuk tett ajánlatot. Ennek jogalapja az úgynevezett elővásárlási jog volt, ám több jogász is úgy értelmezte az Átlátszónak, hogy azzal csak akkor élhet a bérlő, amikor egy külső, harmadik szereplő tőle függetlenül ajánlatot tesz az ingatlanra.

Ez azonban vagy teljesen elmaradt, vagy ha volt harmadik szereplő, annak is volt kötődése a RogánHabony-körhöz. Ilyen például Szetlik Ferenc és örökösei biznisze, amelyek közül a legismertebb a józsefvárosi kínai piacot üzemeltető Komondor Holding. Szetlik Ferenc a Miniszterelnökségnek tanácsot adó Habony Árpád nagybátyja volt, és a néhai cégtulajdonos több sikeres ingatlanüzletet is kötött az V. kerületi önkormányzattal. Szetlik özvegye, Pápa Marianne pedig az utóbbi években a maffiagyilkosságokkal vádolt Portik Tamás élettársaként került a hírekbe, amit ő cáfolt, ám Portik nem olvasható az Átlátszó.hu-n.