Osztrák kriptobányára figyelmeztet a jegybank

Fotó: Axel Castillo

-

A tevékenységet nem ellenőrzi a jegybank, a betéteket és befektetőket nem védik garanciák.


Figyelmeztetést adott ki a Magyar Nemzeti Bank az Invia World márkanevű, felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó, bécsi székhelyű Invia GmbH tevékenysége miatt. A kriptovaluták kibocsátását és bányászatát nem felügyeli az MNB, és a tevékenység jelentős kockázatokkal járhat – írta a jegybank.

A decentralizált fizetésre használható kriptovalutáknak nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja felügyelete alá sem, és a felügyelés az ún. Bányászatra sem terjed ki. A kriptovaluták jogi helyzete világszerte szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy lopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények.

Egyes esetekben a szervezők valamilyen kriptovalutához köthető tevékenységet végzőként hirdetik magukat, valójában azonban MLM rendszert vagy akár piramisjátékot működtetnek, és ezekben a kriptovalutáknak nincs vagy alig van szerepe. A kockázatok miatt jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét – figyelmeztet az MNB.