Osztrák a magyar médiapiacon: 24 óra alatt 1 milliárd forinttal hízott

Forrás: Mediaworks.hu

-

A kifogástalan osztrák úriember azt szokta meg Bécs és Pozsony között fekvő otthonában, hogy reggel fél hatkor már minden újság a postaládájában van. Szerinte van jövője a nyomtatott sajtónak. Heinrich Pecina nem ismeretlen a magyar piacon. Befektetőtársasága, a Vienna Capital Partners jelenleg is tulajdonosa az FHB Banknak, korábban az ő kezén fordult meg a Borsodchem és a TVK is, most pedig új lapkiadót indított Mediaworks Hungary néven a Népszabadság, vidéki napilapok és női magazinok bázisán.


“Az értékes információ ellenkezője a manipuláció, és ezzel mi nem szeretnénk foglalkozni. Olyan elemzésekre van szükség, amelyek nem spekulatívak. A spekulációtól távol tartjuk magunkat.” Ezzel indította útjára magyarországi médiavállalkozását Heinrich Pecina, aki most is éppolyan pletykákra okot adó körülmények között üzletelt befektetésével, ahogy ez az elmúlt években már megszokottnak tekinthető tőle.


Ha úgy tetszik, neki most a “resztli” jutott, miután egy óriás médiafúzió oldalvizein került hozzá a 63 médiaterméket és több mint 700 embert foglalkoztató portfólió. A Ringier és az Axel-Springer határozta el az összeolvadást, de olyan méretűvé növekedett volna a birodalom, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal csak azzal a feltétellel engedélyezett, hogy egy meghatározott hányadától megválnak az eredeti tulajdonosok.


Ezt a maradékot vállalta magára a Vienna Capital Partners (VCP), amely így olyan meghatározó magyar sajtótermékekhez jutott hozzá, mint a Népszabadság, a Nemzeti Sport, az Axel-Springer vidéki lapjai vagy a Lakáskultúra című magazin. Ezek együttesen évente mintegy 15-16 milliárd forintot termelnek ki.


Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners alapító-tulajdonosa


Osztrák kényelmi szolgáltatásokat ígérnek

A profit már más kérdés. Az osztrák befektető erre azt mondja: a minőség és az ügyfél elégedettsége után a nyereség csak a harmadik szempont. Ugyanakkor állítja, hogy nem akarja pár éven belül eladni friss szerzeményét, sőt növekedni akar a cégcsoport, amelynek vezérigazgatója a Ringier-nél már kipróbált Mihók Attila.


Bár konkrétumokat még nem voltak hajlandók mondani, de nem zárnak ki további felvásárlásokat. A cégcsoportnak érezhetően gyenge lába a digitális média, gyakorlatilag csak a mindmegette.hu gasztroportáljuk van. Vélhetően ilyen irányba akarnak nyitni, erre utaltak is, bár Heinrich Pecina megrögzötten érvelt amellett, hogy Ausztriában jóval több nyomtatott olvasnivalót kínálnak a fogyasztóknak, mint Magyarországon, úgyhogy szerinte van még hova növekedni. Ezt a sajtótájékoztatón újságíróként jelen lévő népszabadságos kolléga megnyugodva konstatált, de a miként kérdésére nem kapott kielégítő magyarázatot.


A pletykák alapja

Éppen ezek a kérdőjelek teszik titokzatossá a befektetést, és a Ringier-Axel-Springer-VCP üzlet januári bejelentésekor éppen emiatt vetődött fel a VCP szerepvállalásának találgatásai között, hogy valójában Fidesz-közeli befektetésről van szó. A szóbeszédet arra alapozták, hogy a VCP bécsi székhelye ugyanabban a belvárosi épületben van, ahol az ugyancsak médiavállalkozó Fellegi Tamás egykori fejlesztési miniszter kommunikációs tanácsadó cége, az Euroatlantic Solutions bérli irodáit.


Mint akkor a VS.hu megírta, az osztrák befektetőtársaság alapítója, Heinrich Pecina a gazdaság és a politika határmezsgyéjén mozgó több üzletnél is bábáskodott az elmúlt másfél évtizedben Magyarországon. Ezek közül a legjelentősebb a Borsodchem volt, amelynek az esetében azt feltételezték, hogy a VCP mögött valójában a Gazprom áll. Utóbb mindenesetre a kínaiaké lett az üzlet.


Így lett 24 óra alatt egymilliárddal gazdagabb

A VCP ugyanakkor a mai napig tulajdonos az FHB Bankban. Arra a kérdésre, hogy mit szól hozzá, hogy a Magyar Posta tegnap 49 százalékban tulajdonossá vált az FHB-csoport kereskedelmi bankjában, Pecina azt válaszolta, hogy elégedett vele. A VS.hu kérdésére megerősítette, hogy a VCP a Posta-bevásárlás után is tulajdonos maradt az FHB Jelzálogbankban, ám arra a kérdésre, hogy miért elégedett az állami partnerrel, már nem kívánt válaszolni.

Részvényesként viszont a számok alapján is érthető a magabiztossága. Az FHB árfolyama a mai napon 12 százalékot ugrott a budapesti tőzsdén, és a VCP pakettjének bő tízmilliárd forint az értéke, vagyis Pecina 24 óra alatt egymilliárddal lett gazdagabb.


A médiapiacon ugyanakkor bőven lesznek kihívói, hiszen a Ringier-Axel-Springer is versenyben van a bulvársajtó nagyágyúival, köztük a Blikkel, immár magyar kézben tovább fut a finn Sanoma a vezető női lapokkal és népszerű tévécsatornákkal, nem beszélve az RTL Klub tévés egyeduralmáról és szélmalomharcáról az újonnan bevezetett reklámadóval szemben.