Ostoba botlások miatt főhet a legtörekvőbb ifjú fideszes feje

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

2016-ig minden olyan szépen alakult. Aztán ötvenmillió forintot felejtett ki a vagyonnyilatkozatából, miközben beírt annyi hitelt, amit a jövedelméből lehetetlenség törleszteni. Látszólag saját magára írt egy törvénymódosítást, pedig talán csak belecsöppent, és nem vette észre, hogy ez nem mutat túl jól kifelé. Győrffy Balázs pályaképe.


A népszavazási botrány és Orbán bejelentése alighanem jól jött Győrffy Balázsnak. 2016 eleje ugyanis róla szólt, és nem igazán pozitív értelemben. A Fidesz parlamenti képviselője azon politikusok egyike, akik az állami földértékesítési programot kezdeményezték a parlamentben, és gyorsan be is adott egy módosító indítványt, amely az új földtulajdonosokat hozná kedvező helyzetbe úgy, hogy tulajdonosváltás esetén az új tulaj jogosult legyen a bérleti díj felemelésére.

Majd vett 15 hektár földet Veszprém megyében.

Aztán alig kezdődött el a február, amikor a vagyonnyilatkozatok miatt került a hírekbe. Előbb végzetes eladósodásáról írtak, utána kiderült, hogy 50 millió forintot elfelejtett beírni a nyilatkozatba, végül jött a hír az ügyes, az MSZP szerint a saját sofőrjével lefolytatott földcseréjéről, amelynek végén egy 135 hektáros földterület birtokosa lett. Ezzel kiegészítette azokat a földeket, amelyek Nemesgörzsöny, Nagyacsád és Takácsi közelében eddig is neki termelték a hasznot.


Győrffy Balázsnak erősen kezdődött 2016


Közgazdász a szántón

A fideszes politikus vonzódása a földekhez nem újkeletű. Édesapja, Győrffy Sándor is több hektáron gazdálkodott, egészen addig, míg egy vadászbalesetben meg nem sérült a szeme annyira, hogy leszázalékolták.

A politikus áprilisban lesz 37 éves. Agráriskolát nem végzett – közgazdászdiplomát szerzett Pécsett és abszolutóriumig jutott a jogi karon – első munkahelye mégis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém megyei kirendeltéségénél volt egészen 2006-ig, amikor a hétszáz lelkes Nemesgörzsöny, társadalmi megbízatásban dolgozó, független polgármesterévé nem választották.

Négy évvel később már a Fidesz színeiben indult és nyerte el a posztot, igaz, addigra már az épp kormányra kerülő párt parlamenti frakciójában is helyet kapott – területi listáról jutott be.


Orbán Viktor szövetséget ajánlott.


Agrárkarrier

Közben agrárvonalon is előretört, 2007 februárjában megválasztották a Veszprém Megyei Gazdaszövetkezetek Szövetségének élére, majd két évre rá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) országos elnökségébe is.

A gazdák között sok fideszes kapcsolatra lehetett szert tenni. A Magosz 2006-ban választási szövetséget kötött a Fidesszel, a Magosz-elnök Jakab István 2010-től parlamenti alelnökként vigyázta a párt és a gazdák kapcsolatának szorosságát. Győrffy pedig ott volt Jakab háta mögött Magosz alelnökként, 2013-tól pedig mint a Nemzeti Agrárkamara elnöke.

Az addigi kevésbé ismert Győrffy politikai súlyát ennek a pozíciónak köszönhette. Fideszesek szerint több különböző érdek is közrejátszott abban, hogy a komoly társadalmi bázissal rendelkező kamara elnöke lett. Megválasztását támogatta a Magosz, valószínűleg Navracsics Tibornak sem volt ellenére a szintén Veszprém megyei politikus erősödése. A kormánypárton belül többen Fazekas Sándor lehetséges ellenpólusát látták benne.

A parlamentben Győrffy könnyebben megtalálta a hangot az akkori frakcióvezetővel, Lázár Jánossal, mint magoszos főnöke, így nem volt meglepő, hogy Lázár és Fazekas Sándor földművelési miniszter őt állították maguk mellé, amikor 2014 nyarán bejelentették, hogy az 1200 hektárnál nagyobb birtokok esetében a kormány száz százalékban elvonja a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatását.

A parlamenti önéletrajzában önmagát őstermelőként feltüntető Győrffy így gyakorlatilag a családi gazdálkodók – akiknek több mint 20 milliárdos területalapú támogatás jut – szószólója lett.


A Győrffy-Fazekas-Lázár-csatártrió.


Az apróért is lehajol

Hogy Győrffy odafigyel a pénzekre, azt már a bejelentés előtti hónapokban is tudni lehetett, amikor – egy hónapra – átvette az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának vezetését Font Sándortól. Az agrárszektor.hu cikke szerint a manőver mögött csupán technikai okok álltak, az országgyűlési törvény összeférhetetlenségi szabályai szerint ugyanis Győrffy a 2014-ben kezdődő ciklusban nem kaphatott egyidejűleg parlamenti képviselői és polgármesteri tiszteletdíjat, parlamenti bizottsági elnökként viszont egy akkor készülő törvénymódosítással hozzájuthatott országgyűlési járandóságához.

A szenvedélyes vadász Győrffy politikai mozgása több párttársát is felbőszítette – közülük Ángyán József nyíltan bírálta is.


Fazekas Sándor földművelési miniszterrel.


Olykor pikírt, de nem tehetségtelen

Találtunk viszont olyan ellenzéki agrárpolitikust – aki név nélkül ugyan, de – bizonyos szempontból elismerte Győrffyt, aki szerinte nem tehetségtelen, nem buta, hanem egy törtető fiatalember, aki kihasználja a lehetőséget, nem véletlen, hogy a kormányfő is felfigyelt rá.

A mezőgazdasági bizottság egy másik ellenzéki tagja azt mondta róla, hogy Győrffy gyakran pikírt, beszólogatós, és ha kritika éri, hajlamos azonnal visszatámadni, mondván „a szocialisták is mit műveltek”.

Többen is úgy vélték, agrárügyekben jártasabb, mint a földművelésügyi miniszter, de jelenleg esélytelen, hogy Győrffyt Orbán Viktor egyszer agrárminiszternek kérje fel, főleg, ha a fiatal agrárpolitikus földügyei akkorára nőnek, hogy megütik a miniszterelnök ingerküszöbét.

Hasonlóan vélekedik egy általunk megkérdezett agrárnagyvállalkozó is, aki szerint Győrffyt a módosítókkal rendkívül kínos helyzetbe hozták, azokat ugyanis nem ő találta ki, „csak” egyetértett a díjemeléssel. „Életében le nem mossa róla senki, hogy hoppá, csinált egy olyan törvénymódosítást, aminek ő az egyik haszonélvezője. Majd amikor idősebb lesz, nyilván eltöpreng ezen, ezzel ugyanis nyitott egy olyan támadási felületet, amit az Orbán utáni korszakban nem biztos, hogy olyan könnyű lesz visszaverni. Márpedig ő fiatal még ehhez.”

A cikk megírásához kerestük az érintettet is, aki azt üzente, hogy nem kíván kérdéseinkre válaszolni. Pedig vannak helyzetek, hogy megnyílik a hallgatóságnak: a Fidesz tavaly decemberi kongresszusán például kiderült róla, hogy nem eszik olyan kolbászt, amit nem ő töltött.