Óriási zuhanással kezdte a hetet az amerikai tőzsde

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

1000 pontot esett a Dow Jones, ha ez zárásig így marad, rekord lesz, mert egy nap alatt ekkora veszteséget még sosem produkált a New York-i tőzsdeindex. A devizákra is kihat az ezúttal Kínából kiindult pénzpiaci válság, másfél havi mélyponton is állt a forint.


A múlt pénteki lejtmenet után Dow Jones és az S&P 500 mintegy 6 százalékos, a Nasdaq 8 százalékos eséssel indította az új hetet. A tőzsdepánik a kínai jüan leértékelésével kezdődött két hete, és átgyűrűzött az európai és amerikai pénzpiacokra is. Ha maradna a Dow 1000 pontos esése a nap végéig, az új rekordot jelentene, az eddigi csúcs 2008. szeptember 29-én volt, akkor 778 pontot esett az index.

A kínai gazdasági növekedés megtorpanásától való aggodalom már pénteken nagy, három százalékot meghaladó árfolyamcsökkenést okozott az amerikai tőzsdéken: a DJIA-30 3,12 százalékkal, az S&P-500 3,19 százalékkal, a Nasdaq Composite 3,52 százalékkal esett. Ma a folyamat felgyorsult, az ázsiai tőzsdéken is veszteséghullám söpört végig: a japán részvények kivételével a teljes ázsiai-csendes-óceáni régió tőzsdei árfolyamait követő mutató, az összetett MSCI-index 5,1 százalékkal, hároméves mélypontra zuhant.

A Budapesti Értéktőzsdén a Bux mintegy 6 százalékot esett, a MOL részvényei a nap egyes időszakában mínusz 8,83, az OTP-éi mínusz 7,45 százalékon is álltak. A forint az euróval szemben 316,5-ig esett, azaz másfél havi mélyponton jár.