Orbán veje újabb félmilliárdos üzlethez jutott

Forrás: BusinessWire

-

A Tiborcz István 50 százalékos tulajdonában lévő Elios Zrt. újíthatja meg Vác közvilágítását. A lámpatestek cseréjéhez 496,4 millió forintos uniós támogatás jár.


Új, LED-es lámpatestekre cserélik a régieket Vác számos pontján idén nyárig, a közvilágítás korszerűsítésére a Pest megyei város csaknem félmilliárd forintot nyert uniós pályázaton – közölte a település alpolgármestere az MTI-vel.


Pető Tibor (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a lámpatestek cseréjére kapott 496 millió 400 ezer forintnyi támogatás a projekt összköltségének 85 százalékát fedezi, a többi pénzt az önkormányzat saját forrásból biztosítja. A munkálatokat a nyilvános pályázaton nyertes Elios Innovatív Energetikai Zrt. végzi majd, a vállalkozói szerződést a napokban írták alá.

Az Elios Zrt. Orbán Viktor vejének a cége: Tiborcz István 50 százalékos tulajdonos. A társaság az elmúlt időszakban már számos hasonló tendert elnyert, egyebek mellett Hévízen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Kalocsán is ők cserélhetik le a világítást. Mivel az LMP szerint e négy – összesen 1,2 milliárd forint értékű – pályázaton nem teljesen törvényes eszközökkel nyert az Elios, a párt feljelentése alapján most a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Vácon a tervezés, majd a tervek engedélyeztetése után kezdődhet a LED-es lámpatestek gyártása és szerelése. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a lámpatesteket folyamatosan cseréli majd a kivitelező, a munkával várhatóan nyárra végeznek. Az Elios vállalta, hogy a szerelés után folyamatosan ellenőrzik majd az új lámpák működését, és ha hibát észlelnek, kijavítják.

A korszerűsítésnek köszönhetően a város az előzetes számítások alapján évente több mint 37 millió forintot tud megspórolni, ami a jelenlegi fogyasztás költségének mintegy 39 százaléka. A leszerelt hagyományos lámpákat átvizsgálják, és a megfelelő állapotban lévőket ott helyezik el, ahol már kiépítették a közvilágítási hálózatot, csak a lámpatestek hiányoznak – közölte Pető Tibor.