Olyan súlyos válság jöhet, mint a 2008-as volt

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek az olaj ára körül: a Standard Chartered szerint akár 10 dollár alá is eshet a nyersolaj hordónkénti ára, míg egy amerikai olajtermelő szerint a szaúdiak meg fogják bánni, hogy tönkre akarják tenni az amerikai cégeket. Egyesek szerint ugyanakkor ezt sikerrel teszik, hiszen az USA olajcégeinek harmada is bedőlhet.


Az olaj ára az elmúlt időszakban rég nem látott mélyrepülésben van, 2014 közepe óta nem kevesebb, mint 75 százalékkal esett az érték: amíg akkor még 115 dollárt fizettek egy hordóért, ma már csak nagyjából 30-at. A Standard Chartered szerint ráadásul még messze a zuhanás vége, elemzői most már 17 éves mélypontról és 10 dolláros hordónkénti árról beszélnek. Hasonló előrejelzés érkezett a Morgan Stanleytől is, mely szerint az 1970 óta tapasztalt olajáresések egyike sem volt olyan mély és tartós, mint a mostani lesz.

A zuhanás persze a tőzsdékre is kihat, így a Royal Bank of Scotland (RSB) igen egyszerű ajánlást adott a részvényekkel kereskedők számára:


Adjatok el mindent, amíg nem késő!

Az olajárak esése következtében ugyanis a bank szerint a tőzsdei részvények akár 20 százalékot is veszíthetnek idén értékükből. Az RBS hasonlata szerint “egy telített csarnokban minden kijárat viszonylag kicsi, így a kockázatok is nagyok” - számol be a Daily Mail.

A figyelmeztetés azután jött, hogy a tőzsdéket alaposan megtépázták az új évben, a londoni FTSE-100 például 5,2 százalékot veszített csak múlt héten. A mentsvárat a befektetőknek az amerikai és a német állami kötvények jelenthetik az RBS szerint, melynek előrejelzése állítja: a mostani helyzet lehet annyira súlyos, mint a 2008-as válság idején volt. Így hiába örülnek most még sokan annak, hogy az alacsony olajár miatt lassan esnek az üzemanyagárak, ennek hatásai végzetesek lehetnek a pénzügyi piacokon, a globális hatás pedig a legrosszabb forgatókönyveket is előhozhatja.


Ki fogja túlélni?

Bár szerdán minimálisan emelkedtek az árak, a hangulat továbbra is nyomott, amit jól mutat a The Wall Street Journal előrejelzése, mely szerint akár az amerikai olajiparban dolgozó cégek harmada is bedőlhet, vagy legalábbis erős szerkezetátalakításon kell átesniük. Mint írták, egyelőre nem várható tartós fordulat az olajárban, hiszen a kínai gazdaság lassulása, a dollár erőssége és az olajtársaságok folyamatosan növekvő termelése mind az ellenkező irányba mutatnak. (Arról, hogy miért ilyen alacsony az olajár, itt írtunk bővebben.)

Az amerikai cégek túlélésére a cikk szerint legalább 50 dolláros olajárnál lenne esély, de erre jelenleg nincs kilátás. A bedőlések pedig elkezdődtek, egy amerikai jogi iroda adatai szerint már 30 kisebb amerikai olajtársaság kért csődvédelmet.

A válaszra persze nem kellett sokat várni, egy amerikai olajmilliárdos, Harold Hamm szerint Szaúd-Arábia hosszú távon meg fogja bánni, ha a termelés és így az alacsony árak fenntartásával megpróbálja kiütni az amerikai versenytársait. „Ez egy hatalmas tévedés a részükről, mondhatnám trillió-dolláros (1,000,000,000,000 dolláros) tévedés” - mondta Hamm, aki egyébként a Forbes számításai szerint már 11 milliárd dollárt veszített a vagyonából. Igaz, így is maradt neki még 5,3 milliárd.

A szakember szerint ugyanakkor az amerikai cégeket érintő csődelőrejelzések túlzóak, mint mondta az 1980-as évekkel ellentétben a cégeknek több tartalékukkal rendelkeznek, így könnyebben átvészelik a mostani időszakot. A szaúdiak pedig úgy tűnik egyelőre nem csökkentik a termelésüket, hiszen abban érdekeltek, hogy megtartsák piaci részesedésüket a világban, ez pedig lefelé nyomja az árakat. Még akkor is ezt teszik, ha az ország idei költségvetése 38,6 milliárd dolláros deficittel számol - ráadásul még 60 dolláros olajár mellett. Így nem meglepő, hogy Szaúd-Arábia számos lépéssel próbálja védeni magát, például nemcsak az országban kapható benzin árát emeli, hanem az áfát is.